10 nevjerojatnih činjenica o vašoj mački Cambridge Cat Clinic

Mačke su tajanstvena bića. Oni žive u našim kućama i spavaju na našim sofama, no ponekad se osjećamo kao da ih uopće ne poznajemo. Evo 10 iznenađujućih činjenica o mačkama koje čak i oni najoduševljeniji ljubitelji mačaka možda ne znaju:

1. Uzorak na mačjem nosu je jedinstven.

Baš kao i ljudski otisak prsta, uzorak izbočina i grebena na nosu vaše mačke razlikuje se od uzorka bilo koje druge mačke. Možda bi se otisak nosa u budućnosti mogao koristiti kao oblik identifikacije mace.

2. Mačke spavaju dvije trećine dana.

To znači da će do trenutka kada vaša mačka navrši devet godina spavati šest godina svog života! Mačke trebaju puno zatvorenih očiju kako bi napunile baterije za lov, a mačići i starije mačke trebaju dodatni san.

3. Mačke su možda stišale glas kako bi razgovarale s ljudima.

Neki istraživači vjeruju da su mačke evoluirale kako su smanjivale visinu glasa kako bi komunicirale s nama, jer bi prirodni glasovni raspon mačaka bio previsok da bi ga ljudi mogli čuti.

4. Što više razgovarate sa svojom mačkom, to više ona razgovara s vama.

Mačke se rijetko javljaju s drugim mačkama - većina njihovih mijauka i mijauka služi samo nama, a što više razgovarate s njima, to će više verbalno komunicirati s vama!

5. Raspon sluha vaše mačke puno je bolji od vašeg.

Mačke mogu čuti zvukove čak 64 kHz, dok mi možemo čuti samo 20 kHz. Legenda kaže da su u nizozemskom veleposlanstvu u Rusiji mačke svojedobno pomagale osoblju da otkrije mikrofone skrivene u zidovima od strane ruskih špijuna. Mačke su mogle čuti mikrofone kad su se uključile i počele kandžirati i mjaukati po zidovima!

6. Ženske mačke obično su desne, a muške lijeve.

Baš kao što smo desničar ili ljevak, mačke favoriziraju jednu šapu nad drugom. Koju će šapu odabrati, određuje njihov spol, iako znanstvenici nisu potpuno sigurni zašto.

7. Vaša mačka može piti morsku vodu.

Mačji bubrezi mogu filtrirati sol iz morske vode kako bi se mogla hidratizirati - korisno ako se vaša mačka ikad nađe nasukana na moru.

8. Mačke pronalaze put do kuće 'psi-putovanjima'.

Zvuči kao super-sila, i jest, nekako. Psi-travel naziv je za način na koji mačke putuju kući kući na velike udaljenosti. Neki stručnjaci misle da mačke koriste kut sunčeve svjetlosti za pronalazak puta natrag, dok drugi misle da u mozgu imaju magnetizirane stanice koje djeluju kao kompas.

9. Mačke mogu poput padobrana sigurno sletjeti s velike visine.

Kad mačke padnu s visokih mjesta, stave svoja tijela u padobranski položaj kako bi usporile njihov pad. Njihov akutni osjećaj ravnoteže pomaže im da ostanu uspravni.

10. Mačke ne mogu okusiti šećer.

Za razliku od pasa, mačke ne mogu opaziti slatkoću. Nažalost, vaša mačka nikada neće doživjeti čokoladne radosti.

Sarah Gass radi u suradnji s Klinika za mačke u Cambridgeu , veterinarska ordinacija posvećena brizi i podršci za naše mačje prijatelje.
Zanimljivi Članci