Arktički zec

Znanstvena klasifikacija Arctic Hare

Kraljevstvo
Animalia
Red
Chordata
Razred
Sisari
Narudžba
Lagomorpha
Obitelj
Leporidae
Rod
Lepus
Znanstveno ime
Lepus Arcticus

Status zaštite arktičkog zeca:

Najmanja briga

Mjesto Arctic Hare:

Sjeverna Amerika

Činjenice o arktičkom zecu

Glavni plijen
Trava, vrba, cvijeće
Prepoznatljiva značajka
Gusta krzna koja mijenja boju s godišnjim dobima
Stanište
Tundra i stjenovita područja
Predatori
Snježna sova, lisica, vuk
Dijeta
Biljojed
Prosječna veličina legla
6
Životni stil
  • Stado
Omiljena hrana
Trava
Tip
Sisavac
Slogan
Jede bobice pronađene u snijegu!

Fizičke karakteristike arktičkog zeca

Boja
  • Siva
  • Bijela
Tip kože
Krzno
Najveća brzina
40 mph
Životni vijek
3 - 8 godina
Težina
4 kg - 5 kg (9 lbs - 12 lbs)
Duljina
48 cm - 67 cm (19 do 26 inča)

Arktički zečevi mogu trčati do 40 milja na sat!




Arktički zec najveći je od svih sjevernoameričkih zečeva. Na sve četiri noge ima dugačke kandže, ali ove su na stražnjim nogama posebno dugačke, što omogućuje kopanje u nabijenom ledu i snijegu kad trči i stvaranje rupe za zaklon. Također je sposoban skakati po stražnjim nogama onako kako to radi klokan, krećući se brzinom od čak 30 milja na sat (48,3 km / h) koliko skače. Kada trče sa sve četiri noge na tlu, mogu doseći 40 milja na sat (64,4 km / h). Smeđe ili plavo-sive ljeti, arktički zečevi zimi postaju bijeli kako bi ih pomogli kamuflirati u snijegu. U najsjevernijim dijelovima njihova područja bijele su tijekom cijele godine.



3 činjenice o arktičkom zecu

• Arktički zec može poskakivati ​​poput klokana, koristeći ga samo stražnjim nogama.

• Arktički zečevi ne jedu samo biljke, već su viđeni i kako jedu ribu i meso.

• Arktički zečevi često žive sami, ali ponekad se okupljaju u velikim skupinama koje se sastoje od nekoliko stotina životinja.

Arctic Hare Znanstveni naziv

Znanstveni naziv za arktičkog zeca jeLepus arcticus. Riječ 'Lepus'Dolazi od latinske riječi za zec, dok'arktikus'Odnosi se na prirodno stanište ovih zečeva, arktički. Također se ponekad naziva i 'polarni zec'.

Obitelj arktičkih zečeva sadrži četiri podvrste:

• Lepusni luk. arktikus

• Lepusni luk. banksii

• Zečji luk. groealandicus

• Lepusni luk. monstrabilis



Izgled i ponašanje arktičkih zečeva

Arktičke zečeve, zajedno s ostalim članovima obitelji zečeva, često se miješaju sa zečevima, ali dvije vrste, iako su srodne, različite su životinje. Zečevi obično imaju duže uši i duže stražnje noge od zečeva. Rep je i zecu duži. U slučaju arktičkog zeca, uši su mu zapravo kraće od ostalih vrsta zečeva, što mu pomaže da sačuva toplinu u hladnoj klimi u kojoj živi.

U velikom dijelu svog područja arktički zec je smeđkastosiv ili plavkast, ali gornji sloj postaje bijeli kako se bliži zima, iako je krzno na trbuhu i dalje nešto tamnije. Ova promjena pomaže je sakriti od grabežljivaca tijekom različitih godišnjih doba. Arktički zečevi koji žive na krajnjem sjeveru obično su bijeli tijekom cijele godine jer je njihov okoliš najčešće snježan. Vrhovi njihovih ušiju uvijek su crni.

Arktički zec dugačak je oko 43 do 70 cm i težak između 3 i 5 kg. Ovo je otprilike iste veličine kao mačka. Međutim, veliki arktički zec može postati prilično veći i težiti čak 7 kilograma, otprilike iste veličine kao i mali pas kao što je Lhasa Apso ili minijaturni šnaucer. Prosječna arktička zec stoji otprilike toliko visoko kao koljena odraslog čovjeka, iako će joj uši obično doseći malo više od toga.

Iako su arktički zečevi često osamljeni i većinu vremena žive sami, oni će se također ponekad okupljati u skupine od šest do nekoliko stotina životinja, skupljajući se za toplinu u oštroj hladnoći arktičke zime. Takve se skupine spominju pod nekoliko različitih imena, uključujući puh, traku, ljusku ili gomilu.

Zečevi su obično vrlo sramežljivi, neophodna tehnika preživljavanja jer ih lovi mnogo različitih grabežljivaca. Iako će pokušati nadmašiti grabežljivca ako je potrebno, mogu odlučiti sjediti mirno kako ih grabežljivci neće primijetiti. Arktički zečevi također mogu visoko sjediti na stražnjim nogama, skenirajući 360 stupnjeva svoje okoline u potrazi za grabežljivcima i skrivajući se ako ga primijete.

Arktički zec koji sjedi na zemlji

Stanište Arctic Hare

Arktički zečevi žive u vrlo sjevernim dijelovima sjevernoameričkog kontinenta. Rasprostiru se u većem dijelu sjeverne Kanade, sjevernog Grenlanda, kanadskih Arktičkih otoka, Newfoundlanda i Labradora. Uspijevaju u tundri bez drveća koja se nalazi na ovim područjima i nije ih odvratna od jake hladnoće koja se nalazi na tim mjestima veći dio godine.

Njihova su tijela stvorena da izdrže niske temperature arktika. Ovi zečevi imaju kratke uši kako bi im pomogli da sačuvaju toplinu. Imaju i gusto krzno, zbijena tijela, male nosove i visok postotak tjelesne masti koji im pomažu u preživljavanju na vrlo niskim temperaturama.

Dijeta arktičkih zečeva

Arktički zečevi smatraju se svejedima, jer se njihova prehrana s vremena na vrijeme miješa isključivo s biljkama, ali s drugim izvorima hrane. Njihova uobičajena hrana uključuje mahovinu, lišajeve i drvenaste biljke svih vrsta. Ovisno o sezoni, oni će također jesti bobice, pupoljke, korijenje, lišće i koru.

Osim biljaka, primijećeni su i arktički zečevi koji jedu ribu i sadržaj želuca mrtvih životinja poput sobova. Budući da arktička tundra može biti izuzetno surovo okruženje, ova prehrambena prilagodba zecu pogoduje promicanjem preživljavanja oportunističkom prehranom.

S najduljim i najravnijim sjekutićima u obitelji zečeva, arktički zečevi također mogu hvatati biljke koje rastu na nezgodnim mjestima, primjerice između stijena, što im omogućava da pronađu hranu tamo gdje bi druge životinje mogle izgladnjeti. Zimi će također kopati po snijegu kako bi pronašli hranu.



Arktički zečji grabežljivci i prijetnje

Arktički zec važan je prehrambeni proizvod za gotovo svakog grabežljivca koji postoji u sjevernom dijelu sjevernoameričkog kontinenta. Bez njih mnoge životinje koje jedu meso ne bi mogle preživjeti. Neki od grabežljivaca arktičkog zeca uključuju arktička lisica , crvena lisica, sivi vuk, hermelin, snježne sove i kanadski ris.

Ljudi su također tradicionalni grabežljivac ove životinje. Mnogi ljudi koji žive na teritoriju arktičkog zeca ovise o tome da ih love radi hrane i krzna koje ljudi prave u odjeću raznih vrsta. Ovi zečevi su ponekad jedina hrana dostupna domorocima Amerikancima koji žive na krajnjem sjeveru.

Oštro vrijeme također može predstavljati prijetnju arktičkom zecu, jer može biti teško preživjeti žestoko hladno zimsko vrijeme. To je osobito istinito ako su zečevi izvori hrane zakopani pod dubokim snijegom. Zečevi se mogu stiskati za toplinu, ali ako ne pronađu hranu, na kraju će izgladnjeti

Reprodukcija arktičkog zeca, bebe i životni vijek

Arktički se zečevi pare u travnju ili svibnju. Iako se ovi zečevi često okupljaju u velike skupine za hranjenje i toplinu, tijekom sezone uzgoja odvajaju se jedni od drugih i postavljaju pojedinačna područja. Za to vrijeme mužjaci, nazvani dolarima, mogu se nadvijati nad ženkama, što se i zna, s tim da mužjak doslovno stavlja šape preko leđa ženke i sudjeluje u svojevrsnom boksačkom meču s drugim mužjacima kako tvrdi da je njegov par.

Na kraju, svaki zec ima svoje mjesto, iako nije neobično da jedan mužjak ima više od jedne ženke za uzgoj na svom teritoriju. U ovom trenutku svaka od ženki uspostavlja gnijezdo, obično u zaštićenom udubljenju pored stijene ili iza grma. Obložit će ovo mjesto slojem trave, a zatim dodati pokrivač vlastite kose kako bi gnijezdo bilo mekano i toplo.

Ženka rađa jedno leglo od dvije do osam beba jednom godišnje, uglavnom bilo gdje od kraja mjeseca svibnja do srpnja, iako se u najsjevernijim dijelovima teritorija zeca bebe mogu roditi nešto kasnije. Za razliku od zečjih beba, koje se rađaju gole i slijepe, bebe arktičkih zečeva rađaju se s kompletnom bundom i otvorenih očiju. Mogu poskočiti u roku od nekoliko minuta od rođenja. To im pomaže da pobjegnu predatorima od vrlo ranog doba.

Majka prvih par dana neprestano ostaje sa svojim bebama, zvanim leverets, ali potom su mladi sve češće prepušteni sami sebi dok njihova majka odlazi u potragu za hranom. Levereti počinju napuštati gnijezdo kad imaju oko dva do tri tjedna, ali vratit će se kad dođe vrijeme za dojenje. Bebe se brzo osamostaljuju i kad napune osam do devet tjedana već su potpuno odbijene i samostalne. Sljedećeg ljeta mogu se uzgajati i rađati vlastite bebe.

Neizvjesno je koliko dugo mogu živjeti arktički zečevi, jer nikada nije točno izmjereno. Smatra se da imaju životni vijek oko pet godina u divljini. Ne ide im tako dobro ako su odgajani u zatočeništvu, jer žive samo osamnaest mjeseci kad ih ljudi drže. Nitko ne zna zašto ne žive toliko dugo u zatočeništvu, jer takvi uvjeti često pomažu životinjama pružajući obilnu opskrbu hranom i nedostatak grabežljivaca, ali vjerojatno je da stres zbog držanja u umjetnim uvjetima skraćuje njihov prirodni životni vijek.

Populacija arktičkih zečeva

Arktički zečevi ne smatraju se ugroženima i navedeni su kao „ Najmanja briga ”(LC) Međunarodne unije za zaštitu prirode (IUCN), organizacije koja prati populacijski status svih životinja. Iako nema točnog broja brojeva arktičkih zečeva koji žive u divljini, njihova populacija postoji u velikom broju širom sjevernoameričkog Arktika i čini se da je stabilna. Nema razloga misliti da tim životinjama prijeti izumiranje u bilo kojem trenutku u doglednoj budućnosti.

Pogledajte svih 57 životinje koje počinju s A

Zanimljivi Članci