Četinarska šuma

Četinarska šuma obično se nalazi na krajnjem sjeveru, a ogromno područje četinarske šume nalazi se duboko u arktičkom krugu. Četinarske šume pretežno se sastoje od četinjača koji su najtvrđa i najdugovječnija stabla na svijetu. Četinari rastu relativno blizu, stvarajući gustu i zaštićenu šumu.

Postoje dvije stvarne vrste crnogorične šume, a to su borealne šume koje se prostiru na krajnjem sjeveru i umjerenije šume koje se nalaze na Novom Zelandu, Čileu i zapadnoj Sjevernoj Americi. Neka stabla u umjerenim crnogoričnim šumama Sjeverne Amerike mogu narasti do 75 metara i stara su više od 500 godina.

Borealne četinarske šume protežu se u gotovo neprekinutom pojasu preko krajnjeg sjevera od Sibira, kroz sjevernu Europu, do Aljaske. Ova crnogorična šuma pokriva udaljenost od 6 milijuna četvornih kilometara, a mjestimice može biti široka 1.000 milja. Veliki dio borealne crnogorične šume nalazi se unutar Arktičkog kruga, što znači da su biljke i životinje koje tamo žive dobro prilagođene oštro hladnim zimama.

Iako život nije toliko bogat četinarskim šumama kao u umjerenim šumama ili prašumama, u njima uspijevaju brojne vrste. Četinarske šume sastoje se od stabala četinjača koja imaju lišće u obliku igle i rastu vrlo blizu jedna drugoj. Iako četinjače izvrsno podnose hladnoću, borove iglice su kisele i to se prenosi u tlo kada borove iglice padnu na zemlju. To znači da će samo biljke koje mogu rasti u kiselim uvjetima preživjeti u crnogoričnim šumama.

Biljke koje rastu unutar staništa utječu na biljojede koji tamo žive, što znači da samo biljojedi koji mogu preživjeti na biljkama koje su toliko kisele mogu naseljavati crnogorične šume. Četinarske šume uglavnom su dom insektima koji svoja gnijezda grade na gustom drveću. Jelen i los često se mogu naći u crnogoričnim šumama dok pregledavaju bobice koje rastu na nisko položenom grmlju. Veliki grabežljivci poput medvjeda i vukova mogu se naći i u crnogoričnim šumama gdje love plijen, poput velikih biljojeda.

Od svih vrsta šuma smatra se da su četinarske šume najmanje pogođene ljudima i krčenjem šuma. Smatra se da je to zato što su stabla koja rastu unutar četinarskih šuma drveće mekog drveta i tako se stvarno koriste samo u proizvodnji papira. Međutim, kako se u svijetu povećava potražnja za papirom, tako se sve veća površina četinarskih šuma siječe.

Zanimljivi Članci