Morski slon

Znanstvena klasifikacija tuljana slona

Kraljevstvo
Animalia
Red
Chordata
Razred
Sisari
Narudžba
Mesožder
Obitelj
Felidae
Rod
Mirounga
Znanstveno ime
Mirounga

Status očuvanja tuljana slona:

Najmanja briga

Mjesto slona:

ocean

Činjenice o slonovskom tulju

Glavni plijen
Riba, lignje, hobotnica
Prepoznatljiva značajka
Dug nos poput trupa i veliko tijelo
Stanište
Tople obalne vode blizu kopna
Predatori
Čovjek, morski psi, kitovi ubojice
Dijeta
Mesojed
Prosječna veličina legla
1
Životni stil
  • Stado
Omiljena hrana
Riba
Tip
Sisavac
Slogan
Najveća vrsta tuljana na svijetu!

Fizičke karakteristike tuljana slona

Boja
  • Smeđa
  • Siva
  • Crno
  • Tako
Tip kože
Krzno
Najveća brzina
12 mph
Životni vijek
18 - 22 godine
Težina
900 kg - 3000 kg (2000 lbs - 6000 lbs)
Duljina
3m - 5m (10ft - 16ft)

Slonski tuljani mogu zaroniti više od 5000 metara u ocean i mogu zadržati dah dva sata.



Nos ovog pečata nalik na trup olakšava uvid u to kako je dobio ime. Prosječni životni vijek sjevernog slonskog tuljana je devet godina, dok tuljan slon koji živi u antarktičkoj regiji može živjeti od 20 do 22 godine. Muški tuljani mogu težiti i do 4,5 tone. Oni su mesožderi koji žive na dijeti od lignje , riba , zrake , pingvini , i neke male vrste morski psi .



5 činjenica o slonovskom pečatu

• Ovi tuljani provode u vodi otprilike devet mjeseci u godini.

• Izvrsni su plivači, ali nespretno se kreću dok su na kopnu.

• Muški slonovi tuljani nazivaju se bikovima.

• Ti su tuljani lovljeni u 19. stoljeću dok nisu gotovo izumrli.

• Tuljan slon postaje odrasla osoba s tri godine.

Znanstveni naziv slona

Znanstveni naziv ovih pečata je Mirounga. Mirounga, ili 'miouroung', australska je prastanska riječ koja znači pečat. Slonski pečat pripada obitelji Phocidae i klasi Mammalia.



Postoje dvije vrste tuljana slona: sjeverni (Mirounga angustirostris) i južni (Mirounga leonina).

Izgled i ponašanje slonova tuljana

Ti su tuljani prekriveni slojem svijetlog ili tamnog žutosmeđeg ili sivkastog krzna. Dok muški tuljani imaju velik nos poput trupa, koji se naziva i proboscis, ženski tuljani imaju nos normalne veličine. Ti pečati imaju veliko, okruglo lice, tamne oči i brkove.

Njegova dva kratka prednja peraja imaju krajeve na krajevima koji izgledaju poput dugih, tamnih noktiju. Stražnja peraja su mrežasta, što ovo stvorenje čini jednim od najstručnijih plivača u oceanu!

Muški tuljani su mnogo veći od ženki. Muški sjeverni tuljan slon može težiti čak 4.400 kilograma i narasti do preko 13 stopa duljine. Ženka je teška oko 1300 kilograma i naraste na oko 10 metara. Alternativno, muški tuljan južnog slona težak je oko 11.000 kilograma i naraste na oko 16 metara duljine! Ženski tuljan ove vrste težak je oko 2.000 kilograma i naraste na oko 10 stopa.

Za referencu, muški tuljan težak 4.400 kilograma težak je otprilike isto koliko i nosorog, dok je ženski težak 2.000 kilograma težak dva velika klavira. Nije ni čudo zašto se većina životinja drži podalje od tih tuljana!

Gledajući duljinu ovih tuljana, slon od deset stopa je jednak veličini polovici odrasle žirafe. Dužina 16 stopa duga je jednaka dvjema božićnim drvcima u punoj veličini. Divovski muški tuljan slon drži rekord kao najduži - mjeri gotovo 22 metra!

Kratki prednji i stražnji peraji ovog pečata imaju određenu svrhu. Prednji peraji pomažu tim tuljanima da promijene smjer tijekom plivanja, dok ih stražnji peraji premještaju naprijed kroz ocean. Kada su na kopnu, ovi pečati koriste se prednjim perajama da se zaljuljaju naprijed dok vuku stražnje peraje. Nije teško shvatiti zašto ovaj tuljan više voli biti u vodi!

Slonski tuljani su i usamljeni i socijalni. Kad plivaju u oceanu, osamljeni su. Ali, kada se vrate u zemlju i pridruže se rokeru tijekom sezone uzgoja, postaju socijalni. Skupina tuljana ima mnoga imena, uključujući stado, bob, koloniju ili harem (samo ženke).

Slonski tuljani izuzetno su teritorijalni i mogu biti vrlo agresivni kada brane svoje područje obale. Muški tuljan okuplja 40 do 50 ženskih tuljana ili harem kako bi ostao na svom teritoriju. Ako jedan muškarac pokuša napadati tuđi teritorij, to može rezultirati krvavom, nasilnom borbom dok se teritorij brani. Također je vrlo bučno. Muški tuljani ispuštaju duboke, odjekuje zvukove slične udarcima bubnja dok se bore s drugim mužjakom.

slonski tuljan (Mirounga angustirostris) dva slonska tuljana

Stanište tuljana slona

Sjeverni tuljani slonova žive u sjevernom Pacifiku u blizini Baje California, Meksiko do Aleutskih otoka i Aljaskog zaljeva. Južni tuljani slonova žive u podantarktičkim i antarktičkim vodama.

Ti tuljani migriraju u ocean provodeći nekoliko mjeseci u lovu na hranu. Morski biolozi otkrili su da muški tuljani slijede sličan put dok migriraju, dok ženski tuljani biraju različite rute za putovanje oceanom. Sredinom prosinca ti se tuljani vraćaju na kopno da bi se razmnožavali, vraćajući se prema oceanu krajem ožujka.

Debeli slojevi masti na tim tuljanima griju ih dok plivaju kroz hladne vode oceana. Osim toga, imaju posebno razvijena pluća koja se ispušu dok duboko zaranjaju u ocean tražeći hranu i pune se zrakom kad ponovno isplivaju na površinu.



Dijeta slonova tuljana

Što jedu tuljani slonovi? Lignje , zrake , pingvini , mali morski pas , rakovi , i riba su svi na jelovniku ovih zvijeri. Tijekom svojih desetak mjeseci provedenih u oceanu, rijetko su viđeni na površini vode. Ili plivaju tik ispod površine ili rone u dubinu u potrazi za hranom. Ti tuljani dodaju puno masti u svoja tijela tijekom ovih mjeseci. Jednom kada sezona parenja započne, započinje post (ne jedu).

Slonovi tuljani predatori i prijetnje

Veliki bijeli morski psi i kitovi ubice su dva grabežljivca ovih tuljana. Tako su velike, u oceanu imaju vrlo malo grabežljivaca.

Međutim, ribolovne aktivnosti ljudi mogu biti prijetnja tim tuljanima. Ponekad se zaplete u velike komercijalne ribarske mreže što dovodi do velikih ozljeda ili smrti. Također, ove tuljane ponekad pogađaju veliki brodovi i druga oceanska plovila koja mogu rezultirati njihovom smrću.

Ekološki događaji, poput uragana i tropskih oluja, mogu smanjiti populaciju tuljana slonova. Mladunci tuljana koji još nisu snažni plivači mogu biti pometi i ubiti u tim vremenskim prilikama.

Svojedobno su te tuljane lovili lovokradice zbog ulja u njihovoj masnoći. Sada imaju pravnu zaštitu od krivolova. Status očuvanja tuljana slonova, prema Međunarodna unija za zaštitu prirode (IUCN) , je najmanja briga .

Reprodukcija slonova tuljana, bebe i životni vijek

Sezona parenja započinje u prosincu za tuljane slonove. Izlaze iz oceana i naseljavaju se na kopnu. Mužjaci slona tuljana koji se nazivaju i bikovi, stižu u pekarnicu prije ženki. Muški tuljani međusobno se bore za teritorij i dominaciju. Muški tuljan podiže gornju polovicu tijela, ponekad mu dopuštajući da stoji šest metara visok. Dva muška tuljana udaraju se slonovskim nosom, grizu se i guraju, dok jedan ne odustane ili je toliko ozlijeđen da ne može nastaviti. Ovo je bučan, opasan susret!

Jednom kada dominantni muški tuljani uspostave svoj teritorij, ženski tuljani stižu s oceana. Muški tuljan ima 40 do 50 ženki na svom teritoriju. Skupina ženki naziva se harem. Mužjak se pari s većinom ženki u haremu.

Razdoblje trudnoće ženke slonskog tuljana je 11 mjeseci. Jednom kada ženka tuljana zatrudni, vraća se u ocean. Kasnije će se vratiti na obalu i roditi živo jedno dijete, koje se također naziva štenad. Novorođeno mladunče tuljana ima oko 75 kilograma i prekriveno je crnim krznom. The štene može vidjeti, čuti i kretati se od rođenja.

Majka tuljana doji svoje štene jedan mjesec, a zatim počinje jesti čvrstu hranu. Majka ostavlja svoje štene nakon samo mjesec dana i uzgaja se s mužjakom prije nego što napusti pekara i vrati se u ocean. Mjesečno štene tuljana slona mora samostalno naučiti i vježbati svoje vještine plivanja i lova.

Prosječni životni vijek sjevernog slonskog tuljana iznosi devet godina, dok se životni vijek južnog slonskog tuljana kreće od 20 do 22 godine. Ženski tuljani obično žive dulje od muških tuljana jer se muški tuljani moraju boriti za teritorij i ponekad dobivaju ozljede zbog skraćenja života. Ti su tuljani također osjetljivi na razne kožne bolesti.

Stanovništvo tuljana slona

Smatra se da populacija sjevernih tuljana slonova iznosi oko 127 000. U blizini meksičke obale živi 26 000, dok ostatak živi na obali Kalifornije. Postoji približno 650 000 južnih tuljana slonova.

Populacija ovih tuljana je ili stabilna ili se povećava. To su dobre vijesti, s obzirom na to da su gotovo izumrli u 19. stoljeću zbog krivolova. Danas je status zaštite obje vrste najmanja briga .

Pogledajte svih 22 životinje koje počinju s E

Zanimljivi Članci