Fregatebird

Znanstvena klasifikacija Frigatebird

Kraljevstvo
Animalia
Red
Chordata
Razred
Ptice
Narudžba
Pelecaniformes
Obitelj
Fregatidae
Rod
Fregata
Znanstveno ime
Fregata

Status zaštite frigata:

Najmanja briga

Mjesto fregatebird:

ocean

Činjenice o fregatima

Glavni plijen
Riba, rak, lignje
Prepoznatljiva značajka
Veliki raspon krila i povećano crveno grlo mužjaka
Raspon krila
150cm - 250cm (59in - 98in)
Stanište
Tropske obale i otoci
Predatori
Ljudi, štakori, mačke
Dijeta
Mesojed
Životni stil
  • Kolonija
Omiljena hrana
Riba
Tip
Ptica
Prosječna veličina kvačila
1
Slogan
Pronađeno u tropskim otocima i obalama!

Fizičke karakteristike ptice fregate

Boja
  • Smeđa
  • Neto
  • Crno
  • Bijela
Tip kože
Perje
Najveća brzina
9 mph
Životni vijek
15 - 25 godina
Težina
0,9 kg - 1,9 kg (1,9 lbs - 4,2 lbs)
Visina
65 cm - 100 cm (25 do 39 inča)

'Fregatebird je ptica s najvećim rasponom krila u usporedbi s veličinom njihova tijela.'



Postoji pet različitih vrsta fregata koje se mogu naći u blizini tropskih i suptropskih obala širom svijeta. Te ptice mogu letjeti satima, danima ili čak tjednima zbog svog velikog raspona krila. Imaju vitko crno tijelo i krila. a mužjaci imaju vrlo jedinstvenu crvenu vrećicu koja se napuhuje kad pokušavaju privući partnera.



5 nevjerojatnih činjenica o fregaticama

• Fregatebirds su također poznati kaočovjek-o-ratne ptice.
• U usporedbi s veličinom tijela ove pticeraspon krila veći je od bilo koje druge ptice.
• Ženke mogu potrošiti dogodinu i pol odgajajući svoje pilence prije nego što bude spremno za samostalno izlazak.
• Ove ptice čestoukrasti ribui druga hrana od drugih morskih ptica pomoću zakvačenog kljuna.
• Na kopnu, fregate ptice žive u velikom kolonija sdo 5000 drugih ptica.

Frigatebird Znanstveni naziv

Znanstveno ime fregatebird jeFregata. Ponekad se pišeFregata, ovo je podred odPelecaniformes obitelj , poznat kaoFregatidae.Fregatidaeje obitelj kojoj pripadaju sve ove ptice. Oni su definirani kao morske ptice s mrežama na nogama.



Postoji pet različitih podvrsta, koje uključuju:

  • velika fregata (Minor Fregata)
  • božićna fregata (Andrewsi Fregate)
  • veličanstvena fregata (Fregata Magnificens)
  • Fregatebird Uzašašća (Orlova fregata)
  • manja fregata (Fregata Ariel)

Izgled i ponašanje fregata

Te su ptice uglavnom crne boje i imaju zakvačenu novčanicu koja se koristi za ulov i / ili krađu ribe od drugih ptica. Također imaju vrlo mala mrežasta stopala. Tijekom sezone udvaranja mužjake je lako prepoznati po jarko crvenoj napuhanoj vrećici na grlu, poznatoj kaotorbica za gular. Ovo područje njihova tijela postaje veliko poput glave osobe kada pokušava privući žene. Odrasle ženke s donje strane imaju bijele oznake.

Četiri od pet vrsta (veličanstvene fregate, božićne fregate, uzašašće i fregate) relativno su slične veličine. Imaju kratak vrat s vrlo vitkim tijelom. Veličanstvena fregata duga je oko 45 centimetara, a ostale su tri podvrste gotovo jednako velike. Manja fregata je znatno manja od svojih kolega i duga je samo oko 28 centimetara.



Ove ptice imaju vrlo različita krila. Uske su i sužavaju se do točke na obje strane. Uz to, ove ptice poznate su po vrlo dugom rasponu krila. Raspon krila mužjaka može biti dug preko dva metra. Visok je kao Michael Jordan. Zapravo, u usporedbi s veličinom tijela, raspon krila ove ptice veći je od bilo koje druge ptice.

Lice i noge prekriveni su crnim perjem. Na krilima imaju 11 primarnih letačkih pera i 23 sekundarna.

Zbog raspona krila i malog tijela, fregata je vrlo zračna. Oni se mogu vinuti vrlo dugo, bez potrebe da mašu krilima. Zbog toga ove ptice provode puno vremena u letenju i mogu ostati u zraku danima ili čak tjednima, a na kopno se vraćaju tek kad je vrijeme za noćenje.

Te ptice ne mogu plivati, za razliku od nekih drugih ptica. Također imaju vrlo kratke noge, što im onemogućava da mogu pobjeći iz vode i predstavlja im izazov za šetnju kopnom.

Stanište fregata

Ptice fregate žive u blizini tropskih i polu-tropskih obala širom svijeta. U većini slučajeva borave u krugu od 100 kilometara, tako da se lako mogu vratiti na uzgajanje i gnijezdo. Točan domet i položaj ovih ptica mogu se razlikovati ovisno o tome gdje mogu pronaći hranu. Budući da lete uzvodnim tokovima ispod kumulusa, pasati mogu utjecati i na to gdje mogu letjeti.

Veličanstvena fregata može se naći u različitim područjima duž tropskih dijelova Atlantskog oceana, poput Floride i Kariba. Te se ptice mogu naći i duž Tihog oceana u blizini obale Središnji i Južna Amerika između Meksiko i Ekvador. Oni također žive uz Galapagoške otoke.

Velike ptice fregate nalaze se i u različitim tropskim područjima širom svijeta. Te ptice žive uz Tihi ocean sve sjevernije do Havaja. Mogu se naći i u blizini otoka Wake, Nova Kaledonija i Galapagosa u središnjem i južnom Tihom oceanu. Uz to, veliku fregaticu možete pronaći i u Indijskom oceanu u blizini Božićnog otoka, Maldivima, Mauricijusu i Aldabri.

Božićne fregate ptice žive u blizini Božićnog otoka u Australiji, koji se nalazi u Indijskom oceanu.

Uzašašće fregate ptice žive u blizini otoka ptica Boatswain, koji se nalazi u južnom Atlantskom oceanu, uz obalu otoka Ascension.

Manja fregata živi preko mora uokolo Australija . Te se ptice često mogu naći u blizini nekih udaljenijih otoka, poput Božićnog otoka, gdje se vole uzgajati.

Populacija fregata

Znanstvenicima je izazov pratiti populaciju tih ptica jer se često kreću i ne razmnožavaju se kao neke druge vrste. Procjenjuje se da širom svijeta postoji između 59 000 i 71 000 parova veličanstvenih fregata, stavljajući njihov status zaštite najmanja briga . Broj tih stvorenja u svijetu trenutno se povećava.

Znanstvenici vjeruju da postoji između 3.600 i 7.200 božićnih fregata, smatraju ih kritično ugrožen .

Vjerojatno postoji nekoliko stotina tisuća manjih fregata, iako se i njihova populacija smanjuje sa statusom zaštite najmanja briga .

Procjenjuje se da je na svijetu ostalo samo oko 12.500 fregacija Uzašašća. Imaju status zaštite ranjiv .

Velika fregata ima status zaštite od najmanja briga . Još uvijek postoji puno ovih ptica smještenih po cijelom svijetu.

Dijeta fregata

Te će ptice upotrijebiti svoje zakvačene novčanice da zgrabe plijen iz oceana. Za razliku od ostalih ptica, one ne slijeću na vodu da bi uhvatile hranu. Leteća riba jedna je od glavnih namirnica koje ove ptice preferiraju. Oni također uživaju u glavonošcima, poput lignje , meduza , menhaden, veliki plankton, pa čak i valjuške kornjače . Često će pratiti ribarske brodove i grabiti ribu s broda. Poznati su i po krađi ribe od drugih morskih ptica.

Osim što love ribu i druga morska bića, ove ptice ponekad jedu i jaja ili piliće drugih vrsta morskih ptica, od kojih neke uključuju strižne vode, čigre, petrele i meduza i sise .

Grabežljivci i prijetnje fregata

Frigate ptice nemaju previše prirodnih grabežljivaca jer su veća ptica i većinu svog vremena provode u zraku. Međutim, postoji nekoliko grabežljivaca koji im prijete kad su na kopnu. Stoats , domaće mačke , i štakori mogu loviti ove ptice ili jesti njihova jaja.

Ljudi predstavljaju najveću prijetnju ovoj ptici. Mnoge ribe koje jedu prekomjerno su izlovljene, što smanjuje količinu hrane koja im je dostupna, što dovodi do povećanja broja frigatica u opasnosti da umru. Mnogi se također gnijezde u gustim kolonijama, što bi moglo značiti da bi velik dio njihove populacije mogao biti uništen u slučaju lokalne ili prirodne katastrofe.

Svaka se od pet podvrsta suočava s različitim prijetnjama ovisno o tome gdje živi. Na primjer, fregata s Božićnog otoka patila je kad je tijekom Drugog svjetskog rata očišćen veći dio njezinog staništa. Te su ptice bile izložene i onečišćenju prašinom uslijed vađenja fosfata, što je dovelo do smanjenog broja. Zbog ovih prijetnji i promjena staništa, status očuvanosti fregate ptice Božić je kritično ugrožen .

Fregata Uzašašća jednom se uzgajala i gnijezdila na otoku Uzašašća. Međutim, 1815. godine na otok su uvedene divlje mačke koje su izbrisale stanovništvo. To je ostavilo manji broj fregenata Uzašašća koji su se mogli razmnožavati u moru na kamenjaru. Između 2002. i 2004. godine, divlje mačke iskorijenjene su s Otoka Uzašašća, a neke su se uzastopne fregate ptice ponovno počele gnijezditi tamo. Međutim, šteta se smatra fregate pticama Uzašašća ranjiv .

Iako se ostale tri podvrste - velika fregata, veličanstvena fregata i manje ptice fregate - još uvijek suočavaju s prijetnjama, njihov broj populacije nije toliko zabrinjavajući. Ove tri podvrste imaju status zaštite najmanja briga .

Razmnožavanje fregata, bebe i životni vijek

Frigatebirci se odlučuju za uzgoj na udaljenijim otocima. Tipično žive u većim kolonijama koje čine čak 5000 ptica, iako su njihove gnijezdeće skupine manje, obično između 10 ili 30, a možda i do 100. Ne postoji posebna sezona parenja za fregate; mogu se razmnožavati u bilo koje vrijeme tijekom godine, često se odlučujući za uzgoj kad sezona sušnice počne, a hranu je lakše pronaći.

Frigate se ne pare doživotno. Međutim, ostaju s istim supružnikom tijekom cijele sezone razmnožavanja. Kako bi privukli partnera, muške ptice počet će boraviti u jednoj od kolonija. Izvode prikaz parenja kako bi privukli ženku. Napuhuju svoju veliku crvenu vreću od gulara, vibriraju krilima i usmjeravaju račune prema gore. Tijekom ovog prikaza, mužjak također titra novčanicom kako bi ženkama stvorio bubnjajući zvuk. Kad ženka odabere mužjaka, odletjet će do njega i pustiti ga da stavi svoj račun unutar svog. Dvije ptice tada će početi 'zmijati glavom'.

Mužjak će skupljati štapiće, a ženka će pomoću njih stvoriti tkano gnijezdo nakon što se ptice kopuliraju. Guano se zatim dodaje na vrh gnijezda za dodatnu stabilnost. Obično se ove ptice gnijezde u grmlju ili drveću, ali ponekad se gnijezde i na tlu ako nema drveća ili grmlja.

Ženke fregata snose jedno bijelo jaje, koje obično teži između 6% i 7% težine majke. Inkubacija traje između 41 i 55 dana, a mužjaci i ženke fregata izmjenično drže jaje na toplom.

Kad se pilići izlegu iz jaja, nemaju perje. Nakon otprilike dva tjedna počinju razvijati bijeli pokrivač od puha. Mužjak i ženka dijele odgovornost da neprestano prate svoja pilića tijekom prva četiri do šest tjedana. Oboje također hrane svoju piletinu prva tri mjeseca ili tako nekako. Nakon tog vremena, mužjak napušta koloniju, a ženka mora nastaviti samostalno brinuti o piliću. Pilići ostaju u svojim gnijezdima prvih pet ili šest mjeseci života.

Odrasle fregate ptice hrane svoje piliće nudeći im povraćenu hranu. Roditelji otvaraju usta kako bi im pilići mogli posegnuti u grlo po hranu. U početku će pilići trebati jesti više puta dnevno, no nakon nekog vremena trebat će ih hraniti samo jednom dnevno ili čak svaki drugi dan.

Uzgoj pilića fregate može potrajati između 9 i 12 mjeseci. Ovo je duže od većine ostalih vrsta ptica, s izuzetkom južnog prizemnog roga i nekih akcipitrida. Zbog vremena koliko je potrebno za njegu pilića, fregate se obično uzgajaju svake druge godine umjesto svake godine.

Pilići svoj prvi let kreću negdje između 20. i 24. tjedna. Frigatima treba više vremena da postignu dob spolne zrelosti nego ostalim pticama. Za ženke je to obično između 8 i 9 godina, a za muškarce između 10 i 11 godina.

Frigate ptice imaju dug životni vijek u usporedbi s mnogim drugim vrstama ptica. Životni vijek veličanstvene fregatebird-e je oko 34 godine, životni vijek velike fregatebird-e je između 30 i 34 godine, životni vijek božićne fregate-ptice je oko 25 godina, a životni vijek manje fregatebird-e između 17 i 23 godine.

Ptice fregate u zoološkom vrtu

Postoji vrlo malo zooloških vrtova i akvarija koji nude izbliza pogled na ovu nevjerojatnu životinju. Dva su mjesta na kojima možete Državni akvarij u Teksasu i Park morskog života na Havajima.

Pogledajte svih 26 životinje koje počinju s F

Često postavljana pitanja o frigatebirdu

Jesu li fregate ptice mesojedi, biljojedi ili svejedi?

Frigate ptice su mesojedi. Jedu ribu, lignje, kornjače, jaja, pa čak i druge piliće morskih ptica.

Što je crvena torbica na fregatici?

Svijetlocrvena torbica na fregatici zove se torbica gular. Ovu vrećicu imaju samo muškarci, a ona se napuhuje kada pokušavaju privući ženskog partnera.

Što jedu ptice fregate?

Frigatebirds uživaju u letećim ribama. Također jedu lignje, veliki plankton, meduze, morske kornjače, jaja i piliće ostalih morskih ptica.

Zašto ih zovu fregatebirds?

Riječ frigatebird dolazi od La Frégate, francuske riječi koja znači brzi ratni brod. Francuski pomorci koji su vidjeli ptice fregate dali su im ovaj nadimak zbog sličnosti s ratnim čovjekom. Kao i ratni čovjek, ptice fregate mogle bi se vinuti dulje vrijeme i (mužjaci) imaju crveni vrat.

Koliki je raspon krila fregatebrea?

Fregata može imati raspon krila dugačak dva i više metara.

Koji je veličanstveni fregat ptica?

Veličanstvena fregata jedna je od podvrsta fregata. To je najveća vrsta ove životinje. Prekrasne ptice fregate mogu se naći nad suptropskim i tropskim vodama između Perua i Meksika, na pacifičkoj obali između Brazila i Floride, na Zelenortskim otocima i na otocima Galápagos.

Pare li se fregate doživotno?

Ne, fregate se ne pare doživotno. Međutim, ostaju s istim supružnikom tijekom svake sezone razmnožavanja.

Spavaju li ptice fregate dok lete?

Fregate ptice spavaju i dok lete, ali ne baš puno. Spavaju samo manje od 3% vremena leta, i to samo noću. Kad su pak na kopnu, fregata može spavati 12 sati ili više.

Izvori
  1. Britannica, dostupno ovdje: https://www.britannica.com/animal/frigate-bird
  2. Audubon, Dostupno ovdje: https://www.audubon.org/field-guide/bird/magnificent-frigatebird
  3. Edge of Existence, Dostupno ovdje: http://www.edgeofexistence.org/species/christmas-frigatebird/#:~:text=Habitat%20and%20Ecology,including%20seabird%20eggs%20and%20chicks.
  4. Projekti Blue Bulb, dostupni ovdje: https://www.bluebulbprojects.com/MeasureOfThings/results.php?amt=2&comp=length&unit=m&searchTerm=2+meters
  5. Svjetska očekivana životna dob, dostupno ovdje: https://www.worldlifeexpectancy.com/bird-life-expectancy-great-frigatebird
  6. Tree Hugger, dostupno ovdje: https://www.treehugger.com/new-study-proves-birds-can-sleep- while-flying-4858587

Zanimljivi Članci