Hrčak

Znanstvena klasifikacija hrčaka

Kraljevstvo
Animalia
Red
Knidarija
Razred
Sisari
Narudžba
Rodentia
Obitelj
Cricetidae
Rod
Mezokriket
Znanstveno ime
Mesocricetus Auratus

Status zaštite hrčaka:

Najmanja briga

Mjesto hrčka:

Afrika
Azija
Centralna Amerika
Euroazija
Europa
Sjeverna Amerika
Oceanija
Južna Amerika

Činjenice o hrčku

Glavni plijen
Sjeme, orašasti plodovi, bobičasto voće
Stanište
Suhe pustinje i pješčane dine
Predatori
Sova, Jastreb, Zmije
Dijeta
Svejeda
Prosječna veličina legla
8
Životni stil
 • Osamljeno
Omiljena hrana
Sjeme
Tip
Sisavac
Slogan
Može trčati unatrag kao unaprijed!

Fizičke karakteristike hrčka

Boja
 • Smeđa
 • Crno
 • Bijela
 • Tako
Tip kože
Krzno
Najveća brzina
4 mph
Životni vijek
2-3 godine
Težina
100-900g (3,5-32oz)

Smatra se da su hrčci porijeklom iz pustinjskih zemalja istočne Azije, uključujući vrste hrčaka poput običnog sirijskog hrčka i minijaturnog ruskog patuljastog hrčka. Hrčci u divljini uglavnom provode većinu svog vremena kopajući i tražeći hranu.Danas se hrčci obično drže kao kućni ljubimci, a prosječni kućni hrčak ima oko 2 ili 3 godine. Smatra se da su hrčci prvi kućni ljubimci koje je lako držati za djecu zbog hrčaka koji su prilično prirodni, male veličine i mirnog temperamenta.Hrčci su osamljene životinje. Neke su vrste hrčaka toliko osamljene da će se boriti do smrti ako je više hrčaka na istom teritoriju.

Hrčci u divljini noćne su životinje jer hrčci dnevne sate provode u jazbinama pod zemljom kako bi hrčak izbjegao brojne grabežljivce u prirodnom okruženju hrčka. Hrčak će sigurnost svoje podzemne jazbine napustiti u noći kada je mrak, a temperatura hladnija kako bi se moglo potražiti hranu.Hrčci koriste velike vrećice za obradu za spremanje hrane koju hrčak pronađe kako bi hrčak mogao hranu vratiti na skladište u podzemnu jazbinu. Orašasti plodovi, sjemenke, povrće, trava, voće i bobičasto voće dio su prirodne prehrane hrčaka.

U divljini se nalazi više od 20 različitih vrsta hrčaka (i još više na komercijalnom tržištu kućnih ljubimaca). Ruski patuljasti hrčak među najmanjima je vrsta hrčaka s odraslim ruskim patuljastim hrčcima koji rijetko narastu na više od 10 cm duljine. Češći je sirijski hrčak najveća vrsta hrčaka, a poznato je da neke jedinke sirijskog hrčka narastu gotovo 30 cm, iako je prosječna veličina sirijskog hrčka obično oko 20 cm.

Mnoge vrste hrčaka vrlo brzo trče, tako da mogu pobjeći pred nadolazećim grabežljivcima. Zbog oblika i veličine stražnjih nogu hrčaka, hrčci često mogu trčati unatrag što brže unaprijed, što hrčcima omogućuje lakši bijeg u svojim jazbinama.Hrčci nastanjuju polupustinjske regije širom svijeta s mekanom podlogom koja pruža izvrstan materijal za hrčak. Rapa hrčka često se sastoji od mnogih tunela i komora, uključujući odvojena područja u kojima hrčak može jesti i spavati.

Činjenice o hrčku hrčka

 • Hrčak ima dvije prednje noge koje su više slične rukama, a hrčak koristi svoja prednja stopala kako bi držao hranu za hranu.
 • Dvije stražnje noge hrčka nešto su veće od prednjih nogu i koriste se za uravnoteženje i podupiranje hrčka kada sjedne.
 • Nježni oblik stražnjih nogu hrčka omogućuje hrčku trčanje ne samo prema naprijed već i unatrag, tako da hrčak može lako pobjeći u jazbine.
 • Ruke hrčka dobro su prilagođene svojoj svrsi jer imaju pet prstiju na svakoj ruci, dok stopala hrčka imaju samo tri.
 • Hrčci na dnu šapa imaju mekane jastučiće koji im pomažu u nesmetanom trčanju i duge nokte na kraju svakog prsta na nozi što hrčku pomaže da se uhvati.

Činjenice o hrčkovima

 • Kako su hrčci glodavci, zubi im rastu cijelo vrijeme pa hrčci moraju brusiti zube kako bi ih spriječili da predugo grizu nešto tvrdo.
 • Hrčci imaju 16 zuba koji kontinuirano rastu kako bi hrčku dali prednost ako izgubi zub.
 • Za razliku od mnogih drugih životinjskih vrsta, hrčci se rađaju s punim nizom zuba i isti zube čuvaju cijeli život.
 • Hrčci imaju vrećice za obradu u koje spremaju hranu kad su vani tražeći hranu i kasnije isprazne svoje vrećice kako bi mogli jesti svoju pohranjenu hranu.
 • Hrčak može nositi vlastitu tjelesnu težinu u hrani u obrazima, a zatim stvara tajne zalihe hrane kako bi osigurao da hrčak nikad ne ostane bez hrane.
Pogledajte svih 28 životinje koje počinju s H

Izvori
 1. David Burnie, Dorling Kindersley (2011.) Životinja, konačni vizualni vodič kroz svjetske divlje životinje
 2. Tom Jackson, Lorenz Books (2007) Svjetska enciklopedija životinja
 3. David Burnie, Kingfisher (2011) Kingfisher Animal Encyclopedia
 4. Richard Mackay, University of California Press (2009) Atlas ugroženih vrsta
 5. David Burnie, Dorling Kindersley (2008) Ilustrirana enciklopedija životinja
 6. Dorling Kindersley (2006) Dorling Kindersley Enciklopedija životinja
 7. David W. Macdonald, Oxford University Press (2010) Enciklopedija sisavaca

Zanimljivi Članci