Nade se udvostručiti populaciju divljeg tigra

Godina tigra 2010

Godina tigra
2010


WWF je nedavno objavio da želi udvostručiti svjetsku populaciju divljih tigra u sljedećih 12 godina. Ova je godina kineska godina tigra, a s otprilike 3.200 divljih tigrova koji su šetali azijskim šumama, ulažu se napori na očuvanju kako bi se osigurala stabilnost ove vrste do sljedeće godine tigra 2022. godine.

Tigrovi su najveća svjetska mačka i tijekom posljednjih 100 godina vidjeli smo gubitak 3 podvrste tigra, a 5 preostalih podvrsta tigra danas je u divljini kritično ugroženo. Pa zašto je to veličanstveno stvorenje brojnije samo u američkim zoološkim vrtovima, nego što je pronađeno u patroliranju prirodnim staništem?


Tigrovi dijelovi u velikoj potražnji

Tigar dijelovi u
Velika potražnja


U prošlom stoljeću broj divljih tigra opao je na najniži nivo, a samo je 3200 jedinki danas ostalo u divljini. Smatra se da je glavni uzrok poražavajućeg pada ove prekrasne životinje ilegalni krivolov koji je na crnom tržištu pružio veliku potražnju za dijelovima tigra poput kože, kostiju i organa.

Međutim, dalekoistočno tržište lijekova nije u potpunosti krivo jer se smatra da tigar danas postoji u samo 7% izvornog staništa. Tigar je jednom pronađen u cijeloj Aziji, ali krčenje šuma za sječu i plantaže (kao što je palmino ulje), smanjilo je prirodni teritorij tigra na mala izolirana staništa u 13 različitih zemalja.


Preostalo je samo 3200 divljih tigrova

Samo 3.200 divljih
Tigrovi lijevo

No, bilo je nekoliko fantastičnih vijesti iz nacionalnog parka Panna u Indiji gdje je premještena tigrica rodila (prvi put u divljini) tri tigra. A jedno od najvećih imena Hollywooda, Leonardo DiCaprio, udružio se s WWF-om radi uspostavljanjaSpremi Tigrove odmah, globalna kampanja za izgradnju podrške za očuvanje tigra u Aziji.

Zanimljivi Članci