Polarni medvjed

Znanstvena klasifikacija polarnog medvjeda

Kraljevstvo
Animalia
Red
Chordata
Razred
Sisari
Narudžba
Mesožder
Obitelj
Ursidae
Rod
Ursus
Znanstveno ime
bijeli medvjed

Status zaštite bijelog medvjeda:

Ranjiva

Mjesto bijelog medvjeda:

Euroazija
Europa
Sjeverna Amerika
ocean

Zabavna činjenica o bijelom medvjedu:

Mogao bi izumrijeti u sljedećih 30 godina!

Činjenice o bijelom medvjedu

Plijen
Tuljan, Morž, Morske ptice
Ime Young
Mladunče
Grupno ponašanje
  • Osamljeno
Zabavna činjenica
Mogao bi izumrijeti u sljedećih 30 godina!
Procijenjena veličina stanovništva
20 000 - 25 000
Najveća prijetnja
Globalno zatopljenje
Najizrazitija značajka
Čisto ne bijelo krzno i ​​crna koža
Druga imena)
Nanuuq
Razdoblje trudnoće
6 - 9 mjeseci
Tip vode
Slana voda
Stanište
Obalna ledena polja i plutajući led
Dijeta
Mesojed
Prosječna veličina legla
2
Životni stil
  • Dnevni
Uobičajeno ime
Polarni medvjed
Broj vrsta
1
Mjesto
Arktički ocean
Slogan
Mogao bi izumrijeti u sljedećih 30 godina!
Skupina
Sisavac

Fizičke karakteristike bijelog medvjeda

Boja
  • Žuta boja
  • Bijela
Tip kože
Krzno
Najveća brzina
25 mph
Životni vijek
20 - 30 godina
Težina
150 kg - 600 kg (330 lbs - 1322 lbs)
Duljina
2 m - 2,5 m (6,5 ft - 8,3 ft)
Dob spolne zrelosti
3 - 5 godina
Doba odvikavanja
2 - 3 godine

Klasifikacija i evolucija bijelog medvjeda

Polarni medvjed velika je vrsta medvjeda koja se nastanjuje na ledenim poljima Arktičkog oceana. To je najveća vrsta medvjeda na svijetu (s izuzetkom smeđih medvjeda Kodiak pronađenih na Aljasci koji mogu doseći slične veličine), a mužjaci često teže oko 600 kg. Smatralo se da je usko povezano sa smeđim medvjedom, ime bijelih medvjeda zapravo znači 'morski medvjed', jer je poznato da ne samo da provode puno vremena blizu obale, već su i snažni i sposobni plivači koji su primijećeni do 100 milja od najbližeg leda ili kopna. Međutim, globalno zatopljenje na njih pogubno utječe jer led na koji se toliko oslanjaju brzo nestaje i doveo je do toga da je Polarni medvjed postao snažni simbol učinaka klimatskih promjena. Populacije bijelog medvjeda također su pale preko Arktičkog oceana zbog lova, onečišćenja i bušenja nafte i plina što je dovelo do toga da su navedene kao ugrožene vrste.



Anatomija i izgled bijelog medvjeda

Odrasli bijeli medvjedi obično imaju duljinu veću od dva metra i težinu oko pola tone. Žene su ipak puno lakše od svojih muških kolega koje su gotovo dvostruko veće od njihove težine. Polarni medvjedi jedan su od rijetkih velikih sisavaca koji su pronađeni u takvim neprijateljskim uvjetima i dobro su se prilagodili svom životu na ledu. Njihovo je krzno gusto i gusto, a sastoji se od toplog poddlaka s duljim zaštitnim dlačicama na vrhu, koje su bistre, šuplje cijevi koje zarobljavaju toplinu od sunca i prenose je izravno na njihovu crnu kožu koja tada upija dobrodošlu toplinu. Polarni medvjed ima snažno i mišićavo tijelo s širokim prednjim šapama koje pomažu prilikom veslanja u vodi i krznom na dnu stopala koje ne samo da im pomaže da budu topli, već i polarnom medvjedu pruža dodatni stisak prilikom kretanja led. Imaju vrlo duge vratove u usporedbi s ostalim vrstama medvjeda, što omogućuje da im glava ostane iznad vode tijekom plivanja. Oni također imaju više izduženih njuški i manje uši od svojih rođaka.



Rasprostranjenost i stanište bijelog medvjeda

Polarni medvjedi nalaze se na ledenim obalama koje okružuju Sjeverni pol i čak južno do zaljeva Hudson. Oko 60% polarnih medvjeda može se naći u sjevernoj Kanadi, dok su preostale jedinke raspodijeljene po Grenlandu, Aljasci, Svalbardu i Rusiji, gdje ih se obično može naći relativno blizu oceana, lutajući velikim udaljenostima po ledenim poljima. Populacije bijelog medvjeda drastično su pale kroz njihov prirodni domet, a najveća prijetnja ovom ogromnom zvijeru jest globalno zagrijavanje. Iako su polarni medvjedi navikli na sezonske promjene u arktičkom krugu, ljetno otapanje leda događa se ranije i sve žešće iz godine u godinu, što znači da polarni medvjedi imaju manje vremena za lov na ledu prije nego što nestane. Njihova nesigurna staništa također su ozbiljno pogođena ljudskim zadiranjem u oblike lova, rastućih naselja i ispuštanja kemijskih zagađivača u vodu.

Ponašanje i životni stil bijelog medvjeda

Polarni medvjed usamljena je životinja koja ne može trčati samo brzinom do 25 km / h, već ga snažna sposobnost plivanja brzinom od 6 km / h čini doista vršnim predatorom u svom okruženju. Ti poluvodni sisavci mogu loviti i na ledu i u vodi, a poznato je da preplivaju velike udaljenosti preko otvorenog oceana u potrazi za hranom. Polarni medvjedi mogu zaroniti pod vodu kako bi uhvatili svoj plijen, što čine držeći otvorene oči i zadržavajući dah do dvije minute. Na kopnu imaju tendenciju loviti pomoću dvije glavne tehnike: ili vrebaju, zatim progone svoj plijen ili sjede čekajući pored rupe za disanje i do mnogo sati, prije nego što iz zasjede tuljunu izađe. Jesti tuljane od vitalne je važnosti za opstanak Polarnog medvjeda jer su mu u mogućnosti pružiti visokoenergetski obrok. Tijekom kratkog arktičkog ljeta, bijeli medvjedi su prisiljeni sjevernije dok se led povlači kad se moraju hraniti drugim životinjama dalje u unutrašnjosti.



Razmnožavanje bijelog medvjeda i životni ciklusi

Polarni medvjedi obično se uzgajaju u proljeće između travnja i svibnja, a razdoblje trudnoće tada se znatno razlikuje (ovisno o zdravlju ženke) zbog razdoblja odgođene implantacije. Nakon do 9 mjeseci kasnije ženka rađa između 1 i 4 mladunca u jazbini koju je ukopala u snijeg ili zemlju. Mladunci teže tek nešto više od pola kilograma kada su novorođenčad, bez dlake su i ne vide. Ženke ulaze u svoje brloge pred kraj jeseni i ne izlaze sa svojim mladuncima dok se teški zimski uvjeti ne pretvore u proljeće. Iako mladunci bijelog medvjeda počinju jesti čvrstu hranu kad imaju oko 5 mjeseci, ne odbijaju se od djece do dva do tri godine. Poznato je da se mladunci često igraju i tuku s drugim mladuncima, što uključuje hrvanje i jurnjavu, zajedno s pokazivanjem zuba, pa čak i griženjem, ali bez nanošenja štete. Ove su igre presudne za mladunče bijelog medvjeda da nauče kako se boriti i stoga se uspješno brane nakon što napuste majku i žive samostalno.

Dijeta i plijen bijelog medvjeda

Polarni medvjed najveći je mesožder sisavac na kopnu i mora redovito loviti kako bi se osigurao da je dobro hranjen i održava svoj izolacijski sloj masti kako bi bio topao. Koža i salo prstenastih tuljana čine glavninu prehrane Polarnih medvjeda jer često ostavljaju preostalo meso koje pruža važne izvore hrane za druge životinje poput Arktičkih lisica. Iako su tuljani njihov primarni izvor hrane, polarni medvjedi također jedu ptice, bobičasto voće, ribu i sobove (posebno tijekom zamršenijih ljetnih mjeseci), zajedno s povremenim morževima. Trupovi velikih morskih sisavaca, uključujući tuljane, morževe, pa čak i kitove, također predstavljaju redoviti izvor hrane za polarne medvjede za koje se tvrdi da imaju tako dobar njuh da ih mogu iznjušiti s velike udaljenosti. Polarni medvjedi također su poznati kako provaljuju u podzemne jazbine tuljana kako bi lovili mladunce unutar sebe.

Predatori i prijetnje bijelog medvjeda

Zbog činjenice da je Polarni medvjed ogroman i divlji grabežljivac, nema životinja koje ih plijene u njihovom okruženju. Oni imaju najviše problema s drugim polarnim medvjedima, a ženke će žestoko zaštititi svoju mladunčad od mužjaka koji im možda pokušavaju naštetiti. Međutim, ljudi su daleko najveća prijetnja sve manjem broju populacije Polarnog medvjeda jer su ih pohlepno lovili od njihovog dolaska u Arktički ocean 1600-ih do sredine 1970-ih kada su došle međunarodne zabrane lova. Uz ledena polja koja su od ključne važnosti za opstanak Polarnog medvjeda uzrokovana klimatskim promjenama, na njih također utječu bušenje nafte i plina, povećana brodska aktivnost i porast razine industrijskih kemikalija koje zagađuju vodu. Polarni medvjed ima relativno sporo razmnožavanje, što znači da se populacije ne samo brzo smanjuju, već i ne rastu dovoljno brzo da bi se održale. Neki stručnjaci tvrde da bi Polarni medvjed mogao izumrijeti iz divljine u sljedećih 30 godina.



Zanimljive činjenice i značajke bijelog medvjeda

Prije nego što su oštri zimski uvjeti u potpunosti stigli, ženke polarnih medvjeda iskopaju sebi brlog u snijegu gdje prezimljuju tijekom ovih neprijateljskih mjeseci (i gdje rađaju mladunče) i izlaze tek na proljeće. Poznato je da su ove jazbine i do četrdeset stupnjeva toplije od vanjske, ali čini se da muškarci više vole biti aktivni tijekom cijele godine. Polarni medvjedi imaju sloj masnoće ispod kože koji može biti debeo i do 4 centimetra i pomaže im u održavanju topline. Oni su zapravo toliko dobro izolirani da se polarni medvjedi većinu vremena moraju polako kretati kako se ne bi pregrijali. Polarni medvjedi ljeti odbacuju krzno, što znači da se početkom jeseni čine najbjeljima. Međutim, do proljeća im se čini da su njihovi kaputi više žute boje, što je djelomično posljedica ulja koja se nalaze u kožama tuljana.

Odnos bijelog medvjeda s ljudima

Prije 1600-ih kada su europski, ruski i američki lovci stigli u srce Arktičkog kruga, samo su domaći ljudi stvarno znali nešto o njima. Polarni medvjedi su se nemilosrdno lovili do 1973. godine kada je međunarodnim sporazumom ta nekontrolirana lova prestala. I danas je domaćim ljudima još uvijek dopušteno da love Polarnog medvjeda za tradicionalne potrebe, ali najveća prijetnja Polarnim medvjedima je brzo otapanje ledenog polja. Smatra se da ga globalno zagrijavanje uzrokovano ljudima zapravo toliko brzo smanjuje, da neki kažu da njihova južna granica zaljeva Hudson do 2080. uopće neće imati leda. Poznato je da su polarni medvjedi agresivni prema ljudima s prijavljenim napadima, uključujući najnoviji i najpoznatiji incident na Svalbardu, kada je jedan broj tinejdžera i vođa njihovih ekspedicija napadnut od Polarnog medvjeda u njihovom kampu.

Zaštitni status bijelog medvjeda i život danas

Danas je bijeli medvjed naveden na Crvenom popisu IUCN-a kao vrsta koja je ranjiva u svom prirodnom okruženju. Iako su međunarodne zabrane lova spriječile tako visoku razinu lova, napori očuvanja unutar Arktičkog kruga pokazuju se teškim s onom jednom što Polarni medvjed zapravo treba preživjeti i svake godine sve više nestaje. Povećana razina industrijske aktivnosti u njihovom prirodnom okolišu također uzrokuje pad kvalitete njihovih preostalih staništa. Procjenjuje se da je između 20.000 - 25.000 polarnih medvjeda koji su u skitnji blizu sjevernog pola, a većina ih je pronađena u sjevernoj Kanadi.

Pogledajte svih 38 životinje koje počinju s P

How to say Polarni medvjed in ...
Bugarskibijeli medvjed
češkiPolarni medvjed
danskiPolarni medvjed
njemačkiLedeni medvjed
EngleskiPolarni medvjed
esperantoBlanka urso
ŠpanjolskiPolarni medvjed
estonskiPolarni medvjed
francuskibijeli medvjed
FinskiPolarni medvjed
Hebrejskipolarni medvjed
HrvatskiPolarni medvjed
indonezijskiPolarni medvjed
talijanskiPolarni medvjed
kineskiPolarni medvjed
malajskiPolarni medvjed
NizozemskiPolarni medvjed
EngleskiPolarni medvjed
Poliratipolarni medvjed
PortugalskiPolarni medvjed
EngleskiUrs polarni
švedskiPolarni medvjed
turskiKutup led
japanskiMedvjed Hokkyo
MađarskiPolarni medvjed
Izvori
  1. David Burnie, Dorling Kindersley (2011.) Životinja, definitivni vizualni vodič kroz svjetske divljine
  2. Tom Jackson, Lorenz Books (2007) Svjetska enciklopedija životinja
  3. David Burnie, Kingfisher (2011.) Životinjska enciklopedija Kingfisher
  4. Richard Mackay, University of California Press (2009) Atlas ugroženih vrsta
  5. David Burnie, Dorling Kindersley (2008) Ilustrirana enciklopedija životinja
  6. Dorling Kindersley (2006) Dorling Kindersley Enciklopedija životinja
  7. David W. Macdonald, Oxford University Press (2010) Enciklopedija sisavaca
  8. Informacije o bijelom medvjedu, dostupne ovdje: http://www.fws.gov/home/feature/2008/polarbear012308/polarbearspromo.html
  9. Činjenice o polarnom medvjedu, dostupno ovdje: http://animals.nationalgeographic.com/animals/mammals/polar-bear/
  10. Prijetnje bijelim medvjedima, dostupno ovdje: http://www.iucnredlist.org/apps/redlist/details/22823/0

Zanimljivi Članci