Saola

Saola znanstvena klasifikacija

Kraljevstvo
Animalia
Red
Chordata
Razred
Sisari
Narudžba
Artiodactyla
Obitelj
Bovidae
Rod
Pseudoryx
Znanstveno ime
Pseudoryx nghetinhensis

Status zaštite Saole:

Kritično ugroženo

Mjesto Saola:

Azija

Zabavna činjenica Saole:

Znanosti poznato samo od 1992. godine!

Saola činjenice

Plijen
Lišće, trave, bilje
Ime Young
Tele
Grupno ponašanje
 • Uglavnom usamljeni
Zabavna činjenica
Znanosti poznato samo od 1992. godine!
Procijenjena veličina stanovništva
manje od 250
Najveća prijetnja
Gubitak staništa i lov
Najizrazitija značajka
Rogovi koji mogu narasti i do 50 cm
Druga imena)
Azijski jednorog
Razdoblje trudnoće
8 mjeseci
Stanište
Vlažna i gusta zimzelena šuma
Predatori
Čovjek, Tigar, Krokodil
Dijeta
Biljojed
Prosječna veličina legla
1
Životni stil
 • Dnevni
Uobičajeno ime
Saola
Broj vrsta
1
Mjesto
Planine na granici Vijetnama i Laosa
Slogan
Znanosti poznato samo od 1992. godine!
Skupina
Sisavac

Saola Fizičke karakteristike

Boja
 • Smeđa
 • Neto
 • Crno
Tip kože
Krzno
Najveća brzina
23 mph
Životni vijek
8 - 12 godina
Težina
80 kg - 100 kg (176 lbs - 220 lbs)
Duljina
150cm - 200cm (59in - 77in)
Dob spolne zrelosti
2 - 3 godine
Doba odvikavanja
6 - 8 mjeseci

Klasifikacija i evolucija Saole

Saola je vrsta antilopa koja se izvorno nalazi u šumama na granici sjeverno-središnjeg Vijetnama i Laosa. Oni su jedan od nedavno otkrivenih velikih sisavaca na svijetu, ali sada se vjeruje da su i jedan od najrjeđih s procijenjenim brojem populacije samo na desetke jedinki. Iako Saola blisko podsjeća na arapske pustinjske antilope, smatra se da su usko povezani s divljom stokom. Saola je toliko osebujna i jedinstvena životinja, da su nakon otkrića 1992. godine dobile vlastitu taksonomsku skupinu. Oni su nevjerojatno rijetki i neuhvatljivi sisavci, a i danas se o Saoli zapravo vrlo malo zna. Saola je također poznata i kao azijski jednorog, za kojeg se ne smatra da je posebno povezan s dugim rogovima, već više s činjenicom da je toliko rijedak.Saola Anatomija i izgled

Saola je jedna od najpoznatijih vrsta antilopa na svijetu, a najkarakterističnije obilježje su joj dugi i oštro zašiljeni rogovi koji se nalaze paralelno na vrhu glave životinje. Ovi glatki rogovi nalaze se i na mužjacima i na ženkama te vrste, a mogu narasti do 50 cm duljine. Tijelo Saole varira u boji od kestenjastosmeđe, do crvene, do gotovo crne, s tamnom, uskom prugom koja prolazi duž leđa koja završava malim i pahuljastim crnim repom. Noge Saole također su crne boje, ali upravo na njihovom licu nalaze se njihove najizrazitije bijele oznake. Krzno Saole relativno je tanko i posebno mekano te pokriva njihovu debelu kožu za koju se smatra da će ih zaštititi od prejakih ozljeda od rogova drugih jedinki.Rasprostranjenost i stanište Saole

Smatra se da se Saola nalazi u onoj šumi koja još uvijek ostaje u planinama Annamite koje se nalaze na granici između sjeverno-središnjeg Vijetnama i susjednog Laosa. Iako se smatra da postoje na određenim područjima, nitko zapravo ne zna zbog nedostatka odgovarajuće formalne ankete. Međutim, zabilježeni su u 15 malih džepova šume između dviju zemalja, općenito na rasponu srednje nadmorske visine (između 400 metara i 1.000 metara nadmorske visine). Saola se najčešće nalazi u gustim zimzelenim šumama koje su vlažne i imaju dobar izvor tekuće vode. Mještani tvrde da Saola svoje ljetne mjesece provodi dalje uz alpske padine, zimi odlazeći dolje kad se izvori vode više isuše i zbog toga ima i manje za jesti.

Saola ponašanje i životni stil

Smatra se da je Saola dnevna životinja, što znači da je najaktivnija tijekom dnevnog svjetla, možda se odmara od pogleda kako bi se zaštitila od grabežljivaca pod okriljem noći. Smatra se da vode općenito osamljeni način života, iako izvještaji o malim skupinama Saole nisu nepoznati. U njima se najčešće nalaze dvije ili tri osobe, ali tvrdnje seljana sugeriraju da se mogu okupljati u stadima do sedam članova. Smatra se da su mužjaci Saole izrazito teritorijalni i da lutaju mnogo većim rasponom od svojih ženskih kolega, iako se vjeruje da svi obilježavaju svoj teritorij ljepljivom, smrdljivom tekućinom koja se luči iz njihovih velikih maksilarnih žlijezda. Vjeruje se da su alpski migranti u određenim područjima, prateći zalihe vode gore-dolje po padinama.Reprodukcija Saole i životni ciklusi

Čini se da se sezona uzgoja Saole poklapa s početkom kišne sezone koja je oko veljače do ožujka u Vijetnamu i između travnja i lipnja u susjednom Laosu. Smatra se da mužjaci pronalaze ženku koja često zajedno naseljava mali dio područja mužjaka. Nakon parenja, smatra se da ženke rađaju jedno tele (gotovo na isti način kao i ostale vrste goveda) nakon razdoblja trudnoće za koje se smatra da će trajati između 7 i 8 mjeseci. Ženke na donjoj strani imaju četiri bradavice odakle mladi mogu sisati mlijeko, ali još je vrlo malo poznato o razmnožavanju ili općenitom životnom ciklusu neuhvatljive Saole. Smatra se da žive između 8 i 11 godina u divljini.

Saola dijeta i plijen

Kao i sve druge vrste antilopa i doista goveda, i Saola je biljojeda životinja koja preživljava prehranom koja se sastoji isključivo od biljaka i biljnih tvari. Iako postoji vrlo malo zapisa o Saoli u njihovom prirodnom okruženju, smatra se da se prvenstveno hrane lišćem smokve i drugog drveća i grmlja koje raste uz vlažne obale rijeka. Smatra se da se Saola hrani i voćem, sjemenkama i bobicama tih biljaka, zajedno s grickanjem trava i biljaka koje rastu na zemlji, a ne iznad nje. Poznato je da pregledavaju životinje koje grickaju od biljke do biljke u cijelom svom staništu, a gotovo ih uvijek nalazimo u blizini izvora svježe tekuće vode, poput male rijeke koja se sporo kreće ili planinskog potoka.

Saola Predators i prijetnje

Iako se još uvijek vrlo malo zna o rijetkoj Saoli koja živi duboko u džungli, smatra se da je uglavnom plijene veće životinje, uključujući Tigrove i Krokodile s kojima dijele svoja staništa. Međutim, najveća prijetnja Saoli je lov na njihove rogove koji su cijenjeni trofej među lokalnim stanovništvom. I ne samo to, već su često uhvaćeni u zamke koje su postavljene za druge životinje, a na njih je ozbiljno utjecao gubitak staništa i krčenjem šuma i rastom Ljudska naselja u plodnim nizinama oko podnožja planina, gdje bi nekada bila najčešće tumarao.Saola Zanimljivosti i značajke

Saola je jedan od nedavno otkrivenih velikih sisavaca, jer je znanost prvi put znala za nju u svibnju 1992. Tijekom zajedničkog istraživanja koje su proveli Ministarstvo šumarstva Vijetnama i WWF, uočeni su jedinstveni rogovi Saole u kućama lokalnih lovaca, što je dovelo do istrage o životinji i područjima u kojima je živjela. Gotovo sve informacije koje postoje na Saoli zapravo potječu od 13 osoba koje su držane u zatočeništvu (6 u Vijetnamu i 7 u Laosu) nakon otkrića i iz izvještaja lokalnih seljana. Nažalost, međutim, sve osim dvije ove osobe Saole umrle su tijekom proučavanja i nigdje na svijetu nisu pronađene Saole u zatočeništvu, jer izgleda da uopće ne preživljavaju u uvjetima izvan onih kojima su se prirodno prilagodili i evoluirali .

Saola odnos s ljudima

Nekad se smatralo da Saola zapravo primarno naseljava nizinske šume prema podnožju planina. Međutim, s rastućim Ljudskim naseljima, potiskivana su sve više i više uz padine i sada nisu u mogućnosti ući u veći dio svojih povijesnih šuma jer jednostavno više ne postoje. Nakon što su ih ljudi u prošlosti posebno lovili kao vrstu, danas su lovci i dalje među najvećim prijetnjama Saole. Kao zaštićene vrste, ne mogu se loviti, ali ih se često uhvati u zamke i zamke koje su postavljene u šumama gdje postoje, uglavnom radi ulova divlje svinje i jelena. Unatoč tome, opsežni se radovi rade u većem dijelu njihovog prirodnog područja kako bi se osiguralo da češće postoje u područjima zaštićene šume koja nisu u toliko velikom riziku od lova i krivolova.

Saola status očuvanja i život danas

Danas je IUCN Saolu naveo kao životinju koja je kritično ugrožena u svom prirodnom okruženju. Unatoč činjenici da nije provedeno službeno istraživanje, IUCN procjenjuje da je populacija mogla biti i 250 kada je Saola prvi put zabilježena u ljeto 1992. godine, što je broj za koji se od tada smatra da je znatno opao zbog povećane rast ljudskih naselja. WWF tvrde da je rijetkost, posebnost i jedinstvenost Saole čine jednim od najvećih prioriteta očuvanja u današnjoj regiji Indokine. Mali rezervat od 61 kvadratnu milju upravo je postavljen u provinciji Quang Nam u središnjem Vijetnamu, posebno kako bi pokušao zaštititi sve manje populacije Saole danas.

Saola ugrožene vrste Infografika
Saola je jedna od najugroženijih vrsta na zemlji
Pogledajte sve 71 životinje koje počinju sa S

How to say Saola in ...
danskiSaola
njemačkiVietnamesisches Waldrind
EngleskiSaola
ŠpanjolskiPseudoryx nghetinhensis
FinskiSaola
francuskiSaola
HebrejskiSeul
MađarskiVijetnamska antilopa
talijanskiPseudoryx nghetinhensis
japanskiSaora
EngleskiSaola
PoliratiSaola
PortugalskiPseudoryx nghetinhensis
švedskiVijetnamantilop
vijetnamskiSao la
kineskiSredišnja južna antilopa
Izvori
 1. David Burnie, Dorling Kindersley (2011.) Životinja, definitivni vizualni vodič kroz svjetske divljine
 2. Tom Jackson, Lorenz Books (2007) Svjetska enciklopedija životinja
 3. David Burnie, Kingfisher (2011.) Životinjska enciklopedija Kingfisher
 4. Richard Mackay, University of California Press (2009) Atlas ugroženih vrsta
 5. David Burnie, Dorling Kindersley (2008) Ilustrirana enciklopedija životinja
 6. Dorling Kindersley (2006) Dorling Kindersley Enciklopedija životinja
 7. David W. Macdonald, Oxford University Press (2010) Enciklopedija sisavaca
 8. Informacije o Saoli, dostupne ovdje: http://www.ultimateungulate.com/artiodactyla/Pseudoryx_nghetinhensisFull.html
 9. Očuvanje Saole, dostupno ovdje: http://wwf.panda.org/about_our_earth/species/profiles/mammals/saola/
 10. Činjenice o Saoli, dostupno ovdje: http://www.edgeofexistence.org/mammals/species_info.php?id=1404

Zanimljivi Članci