Bijelooki kapucin

Znanstvena klasifikacija bijelog lica kapucina

Kraljevstvo
Animalia
Red
Chordata
Razred
Sisari
Narudžba
Primati
Obitelj
Cebidae
Rod
Cebus
Znanstveno ime
Cebus Capucinus

Status očuvanja bijelih lica kapucina:

Najmanja briga

Bijelooki kapucin Mjesto:

Centralna Amerika
Južna Amerika

Činjenice o bijelim licima o kapucinima

Glavni plijen
Voće, lišće, insekti
Stanište
Visoke tropske šume i vlažna nizinska područja
Predatori
Čovjek, Zmije, Orlovi
Dijeta
Svejeda
Prosječna veličina legla
1
Životni stil
  • Čete
Omiljena hrana
Voće
Tip
Sisavac
Slogan
Jedan od najinteligentnijih majmuna na svijetu!

Fizičke karakteristike bijelog lica kapucina

Boja
  • Siva
  • Crno
  • Bijela
Tip kože
Dlaka
Najveća brzina
35 mph
Životni vijek
16-40 godina
Težina
2,9-3,9 kg (6,4-8,6 lbs)

Majmun-kapucin bijelog lica laje i kašlje upozoravajući druge majmune na grabežljivca u tom području.Kapucini s bijelim licem žive u društvenim skupinama od 18 do 20 majmuna. Oni su svejedi i u divljini žive oko 30 godina. Ovi majmuni nastanjuju domove u tropskim zimzelenim i suhim listopadnim šumama gdje krošnje ili vrhovi drveća rastu vrlo blizu. Žive u Srednjoj Americi, točnije Hondurasu, Kostariki, Panami i Nikaragvi. Ima ih i u Južnoj Americi, uglavnom u Kolumbiji i Ekvadoru.5 nevjerojatnih činjenica o bijelom kapucinu!

  • Kapucini bijelog lica međusobno komuniciraju cvrkutajući, lajući i zviždukom.
  • Ova vrsta majmuna je dnevna, što znači da danju pronalazi hranu, a noću spava.
  • Kapucin bijelog lica svojim snažnim repom uravnotežuje se i objesi o grane drveća.
  • Kapucini s bijelim licima u zatočeništvu mogu doživjeti i 45 godina.

Znanstveno ime kapucina bijelih lica

Kapucini bijelog lica poznati su i kao panamski kapucini bijelih glava, a ponekad i bijelogrli kapucini. Njihovo znanstveno ime jeCebus capucinus. Ovi majmuni pripadajuCebidaeobitelj i nalaze se uSisarirazred.

Ti su majmuni kapucini svoje ime dobili po fratrima kapucinima u Italiji. Ti su fratri nosili pokrivač za glavu ili kaputić, koji je nalikovao crnoj krznenoj kapi na glavi ovog majmuna kapucina.

Postoji nekoliko vrsta majmuna kapucina, uključujući kapucina Kaapori, kapucina s klinovima i kapucina s crnim kapucinima.

Izgled i ponašanje bijelog lica kapucina

Ovi majmuni imaju crno krzno na leđima i nogama, a bijelo krzno na prsima i licu. Kapucini bijelog lica poznati su po kapici crnog krzna na glavi. Odrasli muškarci mogu težiti do osam kilograma, dok ženke teže oko pet kilograma. Dužina ovih majmuna naraste od 15 do 17 inča, ne uključujući rep koji je otprilike iste dužine kao i tijelo. Za referencu, kapucin od osam kilograma težak je približno kao galon mlijeka. A majmun duljine 17 centimetara malo je duži od kuglane.

Ovi majmuni imaju ono što je poznato kao prehensile rep. To znači da majmun može repom grabiti drveće i druge predmete. Gotovo je kao dodatna ruka! Ovaj rep pomaže im da se objese za udove i grane drveća dok se kreću kroz krošnje drveća. Boravak na visokim granama pomaže im da izbjegnu grabežljivce.

Panamski kapucini s bijelom glavom mogu se vrlo brzo kretati između grana drveća u svom staništu. Najbrža zabilježena brzina ovih majmuna je 34 mph.

Kapucini s bijelim licem koriste se svojim glasom kako bi se zaštitili od grabežljivaca. Imaju poseban cvrkut / lavež koji upozoravaju druge majmune na području grabežljivca. To majmunima daje priliku da se uzdignu gore uz drveće ili pobjegnu iz tog područja.

Kapucini s bijelim licem vrlo su društveni i žive u skupinama od 18 do 20. Skupina kapucina s bijelim licem može se nazivati ​​mnogim imenima, uključujući trupu, pleme, tovar, čak i cijev. Dakle, sada znate da bačva puna majmuna nije samo zabavna igra! Većinu trupa majmuna kapucina bijelog lica čine žene. Oni ostaju s istom skupinom tijekom svog života, dok mužjaci migriraju iz čete u trupu kako odrastaju.bijeli kapucin (Cebus capucinus) bijeli kapucin na grani drveta

Stanište kapucina bijelih lica

Majmuni kapucini s bijelim licem žive u Srednjoj i Južnoj Americi, posebno u tropskim šumama Ekvadora, Paname i Kolumbije. Trupe majmuna žive visoko u krošnjama drveća gdje mogu pronaći hranu, sakriti se od grabežljivaca i komunicirati s drugima u svojoj skupini.

Za opstanak im je potrebna klima s visokom vlagom. Ako ikada vidite fotografiju majmuna bijelog lica kapucina koji viri jezik; nije nepristojno. Ovaj majmun plaši jezik kako bi omogućio isparavanje vlage pomažući im da se ohlade tijekom posebno sušne sezone.

Dijeta kapucina s bijelim licem

Što jede panamski kapucin bijelog lica? Ovi su majmuni svejedi, pa jedu i meso i biljke. Jedu orašaste plodove i voće poput smokava i manga. Lišće, insekti, gušteri , a na meniju su i ptice. Uz to, ponekad jedu i drvo štakori poput pjegavog bodljikavog drveća-štakora.

Znanstvenici su primijetili da su ti majmuni s bijelom glavom spremni pokušati jesti raznoliku hranu - čak i nepoznato voće ili kukca kojeg nikada prije nisu vidjeli. Ukratko, ovi će majmuni pokušati jesti sve što nađu u svom staništu.

Bijeli grabežljivci kapucina i prijetnje

Kao i većina manjih životinja, majmun kapucin s bijelim licem ima nekoliko grabežljivaca. Lovi ih zmije , kao što su boa i zmija lancehead. Ostali grabežljivci uključuju orlovi , jaguari , kajman , i ocelots .

Kao što vidite, većina ovih životinja ima lak pristup drveću na kojem živi ovaj majmun. Orao se može obrušiti na kapucina bijelog lica ili jaguar može slijediti jednog uz drvo da ga uhvati i pojede. Majmun se može spustiti s drveta kako bi uzeo hladno piće na pojilištu samo da bi ga uhvatili kajman .

Iako je prva obrana ovog majmuna od grabežljivca bježanje, postoje trenuci kada će se svi pripadnici čete okupiti i pokušati se boriti protiv grabežljivca.

Majmunima kapucinima s bijelim licem prijeti i gubitak staništa krčenjem šuma. Osim toga, ponekad ih love ljudi koji ih žele uhvatiti kako bi ih prodali kao egzotične kućne ljubimce. Međutim, status očuvanja ovog majmuna je Najmanja briga . Iako je njihova populacija uglavnom stabilna, čine se napori da se ona poveća. Skupine i zoološki vrtovi za zaštitu divljih životinja uzgajaju kapucine bijelih lica kako bi povećali njihov broj.Razmnožavanje bijelog lica kapucina, bebe i životni vijek

Muški i ženski majmuni bijelog lica kapucini imaju različite partnere svake sezone uzgoja (od siječnja do travnja). Kad su ženke spremne za parenje, ispuštaju specifične zvukove cvrkuta koje muškarci mogu čuti. Ženka kapucina bijelog lica trudna je oko 160 dana i ima samo jedno dijete. Rodi živo bebu tešku samo nekoliko unci, a majka kapucin brine o djetetu.

Beba majmuna naziva se dojenče i može vidjeti od rođenja. Dojenče dojilje doji od majke dva do četiri mjeseca i ledi na majčinim leđima otprilike prvih šest tjedana života. Nakon što napuni četiri mjeseca, dojenče majmun uči kako pronaći vlastite insekte, voće, orašaste plodove i drugu hranu. O tome se brine i podučava ne samo majka, već i ostali majmuni u trupi. Ovom majmunu trebaju najmanje četiri godine da postane potpuno neovisan.

Kapucin bijelog lica u divljini mora se suočiti s grabežljivcima, gubitkom staništa i krivolovom ljudi. Prosječni životni vijek mu je oko 30 godina. Alternativno, kapucin bijelog lica koji se drži u zoološkom vrtu ili rezervatu divljih životinja može doživjeti od 45 do 50 godina. Najstariji zabilježeni kapucin bijelog lica dosegao je 54 godine.

Kako ovi majmuni odrastaju, osjetljiviji su na crijevne parazite koji mogu uzrokovati strašne bolesti ili smrt.

Populacija bijelih lica kapucina

Na kraju, 2007. godine, procjenjuje se da postoji oko 54 000 majmuna kapucina s bijelim licem. Njegov status zaštite je Najmanja briga .

Međutim, populacija ove životinje smanjuje se zbog krčenja šuma i drugih prijetnji, pa su u raznim zoološkim vrtovima uspostavljeni programi uzgoja i očuvanja divljih životinja kako bi se povećala populacija.

Pogledajte sve 33 životinje koje počinju sa W

Zanimljivi Članci