Djetlić

Znanstvena klasifikacija djetlića

Kraljevstvo
Animalia
Red
Chordata
Razred
Ptice
Narudžba
Piciformes
Obitelj
Picidae
Znanstveno ime
Picidae

Status zaštite djetlića:

Najmanja briga

Mjesto djetlića:

Afrika
Azija
Centralna Amerika
Euroazija
Europa
Sjeverna Amerika
Južna Amerika

Činjenice o djetliću

Glavni plijen
Sjeme, voće, insekti
Raspon krila
12-61 cm (4,7-24 in)
Stanište
Gusta šuma i šuma
Predatori
Štakor, Zmije, Divlje mačke
Dijeta
Svejeda
Životni stil
 • Osamljeno
Omiljena hrana
Sjeme
Tip
Ptica
Prosječna veličina kvačila
4
Slogan
Postoji 200 različitih vrsta!

Djetlić fizičke značajke

Boja
 • Smeđa
 • Siva
 • Neto
 • Crno
 • Bijela
 • Tako
 • Zelena
Tip kože
Perje
Najveća brzina
15 mph
Životni vijek
6-11 godina
Težina
7-600 g (0,2-21 oz)

Širom svijeta živi oko 200 vrsta djetlića. Djetlići se nalaze na svim kontinentima, osim u polarnim regijama, Australiji i Madagaskaru.Najmanja vrsta djetlića je Piculet s prsima koji naraste samo do 8 cm visine. Djetlić sivi slatkasti iz jugoistočne Azije najveći je djetlić na svijetu koji živi, ​​a neke od tih vrsta djetlića narastu do gotovo 60 cm visine.Djetlić ima karakterističan dugački kljun kojim djetlić pravi rupe na drveću. Djetlić to čini kako bi iskopao lišaje koji žive ispod kore.

Prosječni djetlić u stanju je kljuvati i do 20 kljunova u sekundi! Djetlić može samo toliko kljuvati i tako brzo pomicati glavu, a da vas ne zaboli glava zbog zračnih džepova koji pomažu ublažiti mozak djetlića.Djetlići su svejede ptice i hrane se mješavinom biljaka i životinja (uglavnom kukaca). Djetlić jede sjeme, bobičasto voće, voće, orašaste plodove i stjenice, ali točna vrsta hrane djetlića ovisi o području koje djetlić naseljava.

Zbog svoje općenito male veličine, djetli imaju brojne grabežljivce u svom prirodnom okruženju koji ne samo da love samog djetlića već i jajašca. Glavni grabežljivci djetlića uključuju divlje mačke, lisice, štakore. zmije i velike ptice iako će i mnoge druge životinjske vrste plijeniti djetlića.

Većina vrsta djetlića naseljava šume i šumovita područja, iako je to neobično, postoji nekoliko vrsta djetlića koji žive u područjima poput pustinja i na obroncima, gdje uopće nema drveća. Ovih se nekoliko vrsta djetlića i dalje ponašaju na sličan način i gnijezde se u rupama na stijenama i u biljkama poput kaktusa.Mnoge od 200 vrsta djetlića na Zemlji danas se smatraju ugroženim ili ugroženim životinjama. To je uglavnom zbog krčenja šuma koje se masovno događa širom svijeta, što znači da djetlići gube svoje domove.

Djetlići često imaju prilično jarko obojeno perje iako točne boje pera djetlića ovise o vrsti djetlića. Perje djetlića jarkih boja, koje je često zeleno, smeđe, bijelo, crveno i sivo, pomaže djetetu da se učinkovitije kamuflira u okolnu šumu.

Djetlići gnijezde na drveću i sami iskopaju rupu. Djetlići obično ne postavljaju gnijezdo jer iverje koje je tamo od trenutka kada je djetlić napravio rupu djeluje kao meka obloga. Ženka djetlića nosi između 3 i 5 jajašaca koja se izlegu nakon razdoblja inkubacije od samo nekoliko tjedana. Pilići djetlići obično napuštaju gnijezdo kad imaju oko mjesec dana. I ženka i muški djetlić aktivno hrane i uzgajaju mlade, inkubiraju jajašca i prave rupu za gnijezdo.

Pogledajte sve 33 životinje koje počinju sa W

Izvori
 1. David Burnie, Dorling Kindersley (2011.) Životinja, definitivni vizualni vodič kroz svjetske divljine
 2. Tom Jackson, Lorenz Books (2007) Svjetska enciklopedija životinja
 3. David Burnie, Kingfisher (2011.) Životinjska enciklopedija Kingfisher
 4. Richard Mackay, University of California Press (2009) Atlas ugroženih vrsta
 5. David Burnie, Dorling Kindersley (2008) Ilustrirana enciklopedija životinja
 6. Dorling Kindersley (2006) Dorling Kindersley Enciklopedija životinja
 7. Christopher Perrins, Oxford University Press (2009) Enciklopedija ptica

Zanimljivi Članci