Vuneni mamut

Znanstvena klasifikacija vunastog mamuta

Kraljevstvo
Animalia
Red
Chordata
Razred
Sisari
Narudžba
Proboscidea
Obitelj
Elephantidae
Rod
Mammuthus
Znanstveno ime
Mammuthus Primigenius

Status zaštite vunastog mamuta:

Izumro

Vuneni mamut Mjesto:

ocean

Vuneni mamut Činjenice

Glavni plijen
Trave, grančice, žurbe
Prepoznatljiva značajka
Duga, gusta kosa i ogromne kljove
Stanište
Arktička tundra
Predatori
Mačke sabljastih zuba i ljudi
Dijeta
Biljojed
Prosječna veličina legla
1
Životni stil
 • Stado
Omiljena hrana
Trava
Tip
Sisavac
Slogan
Kljove su narasle na 16 stopa!

Tjelesne karakteristike vunastog mamuta

Boja
 • Smeđa
 • Crno
 • Tako
Tip kože
Dlaka
Životni vijek
60 - 80 godina
Težina
8000 kg (8,8 tona)
Visina
1,8 m - 4 m (6 ft - 13 ft)

Vuneni mamut bio je ogroman sisavac koji je nekoć lutao prostranim zaleđenim sjevernim krajolicima u velikoj veličini. Smatralo se da je usko povezan sa današnjim slonom, vunasti mamut ostao je u divljini otprilike 1700. pne. Kada je izumro.Vuneni mamut pronađen je u lutanju gorke arktičke tundre gdje bi se često okupljali u velika stada radi topline i zaštite. Vuneni mamuti živjeli su u dvije skupine za koje se smatra da su se dovoljno razlikovale da bi se mogle okarakterizirati kao zasebne podvrste. Jedna vunasta skupina mamuta zadržala se usred visokog Arktika, dok je druga skupina vunastih mamuta imala mnogo širi domet.Vuneni mamut bio je ogromna životinja, a odrasli su često dosezali visinu od četiri metra ili više. Vuneni mamuti na određenim područjima bili su u prosjeku, nešto manje veličine i zapravo bi mogli biti samo upola manji od jedne od najvećih vunastih mamutskih jedinki.

Kao i slonovi danas, vunasti mamut imao je ogromne kljove koje bi služile i za kopanje i sakupljanje hrane, i za zastrašivanje i borbu protiv grabežljivaca i rivala. Kljove vunastog mamuta često su bile prilično dramatično zakrivljene i lako su mogle biti duge i do 5 metara.Poput afričkih i azijskih slonova koji se i danas nalaze u lutanju malim dijelovima planeta, vunasti mamut bio je biljojeda životinja, što znači da je preživio na isključivo biljnoj prehrani. Vuneni mamuti jeli bi vegetaciju sličnu današnjim slonovima, pregledavajući šume tražeći lišće, voće, orašaste plodove, grančice i bobice.

Zbog velike veličine vunastog mamuta, u svom je prirodnom okruženju imao samo jednog pravog grabežljivca, a to su mačke sa sabljim zubima koje su često lovile manja vunasta mamutska teladi. Osim ljudskih lovaca koji su brzo uništili vunastu populaciju mamuta na golemim područjima arktičke tundre, led koji se brzo topio imao je ogroman utjecaj na njihovu smrt.

Iako se o razmnožavanju vunastih mamuta zapravo malo zna, sasvim je vjerojatno da bi na sličan način kao i slonovi, ženka vunastog mamuta rodila jedno vuneno mamutsko tele nakon gotovo godinu dana dugog (možda i duljeg) razdoblja trudnoće . Smatra se da su vunasti mamuti imali prilično dug životni vijek, dosežući u prosjeku 70 godina.Općenito se pretpostavljalo da su posljednji vunasti mamuti nestali iz Europe i Južnog Sibira oko 8000 godina prije Krista, a posljednja od izoliranih vunastih populacija mamuta nestala je s otoka Wrangel, smještenog u Arktičkom oceanu oko 1700 pne.

Pogledajte sve 33 životinje koje počinju sa W

Izvori
 1. David Burnie, Dorling Kindersley (2011.) Životinja, definitivni vizualni vodič kroz svjetske divljine
 2. Tom Jackson, Lorenz Books (2007) Svjetska enciklopedija životinja
 3. David Burnie, Kingfisher (2011.) Životinjska enciklopedija Kingfisher
 4. Richard Mackay, University of California Press (2009) Atlas ugroženih vrsta
 5. David Burnie, Dorling Kindersley (2008) Ilustrirana enciklopedija životinja
 6. Dorling Kindersley (2006) Dorling Kindersley Enciklopedija životinja
 7. David W. Macdonald, Oxford University Press (2010) Enciklopedija sisavaca

Zanimljivi Članci