Smeđi medvjed

Znanstvena klasifikacija smeđeg medvjeda

Kraljevstvo
Animalia
Red
Chordata
Razred
Sisari
Narudžba
Mesožder
Obitelj
Ursidae
Rod
Ursus
Znanstveno ime
Ursus arctos

Status zaštite smeđeg medvjeda:

Ugroženi

Smeđi medvjed Mjesto:

Azija
Euroazija
Europa
Sjeverna Amerika

Činjenice o smeđem medvjedu

Glavni plijen
Riba, voće, insekti
Prepoznatljiva značajka
Moćne podlaktice i zimi hiberniraju
Stanište
Šumska i planinska područja
Predatori
Čovjek, Vuk, Cougar
Dijeta
Svejeda
Prosječna veličina legla
3
Životni stil
  • Osamljeno
Omiljena hrana
Riba
Tip
Sisavac
Slogan
Dominantni grabežljivac u svom okruženju!

Fizičke karakteristike smeđeg medvjeda

Boja
  • Smeđa
  • Crno
  • Tako
Tip kože
Krzno
Najveća brzina
35 mph
Životni vijek
20 - 30 godina
Težina
136 kg - 390 kg (300 lbs - 860 lbs)
Visina
1,5 m - 2,8 m (5 ft - 9,2 ft)

'Smeđe medvjede često zovu' grizli medvjedi '.



Smeđi medvjedi nalaze se u mnogim dijelovima Sjeverne Amerike i Euroazije, gdje medvjedi naseljavaju šumovita i planinska područja. Smeđi medvjed je također nacionalna životinja za brojne države u Sjevernoj Americi, Europi i Aziji.



4 nevjerojatne činjenice o smeđem medvjedu

  • Smeđi medvjed je najrasprostranjeniji medvjed na svijetu
  • Skupina smeđih medvjeda naziva se ljenjivac ili lutka
  • Prije zimskog sna, smeđi medvjed može pojesti do 90 kilograma hrane dnevno
  • Čini se da smeđi medvjedi imaju individualne osobnosti i izuzetno su inteligentni

Znanstveni naziv smeđeg medvjeda

Smeđi medvjed ima imeUrsus arctosi vrsta je sisavca. Ime Ursus izvedeno je iz latinskog, što znači 'medvjed'. I 'ursus' i 'arctos' znače medvjeda, s tim da je 'arctos' grčki izraz za ovu životinju.

Naziva se izraz 'medvjed grizli'Ursus.To je podvrsta smeđeg medvjeda i dobila je ime jer je medvjed nekako protumačen kao 'grozan ili užasan', umjesto da je izraz za kaput prošaran sivim prugama.

Izgled i ponašanje smeđeg medvjeda

Smeđi medvjedi izuzetno su velike životinje. Smeđi medvjedi mogu narasti do pet do osam stopa i težine otprilike 700 kilograma. To znači da je težina smeđeg medvjeda oko 75 posto teška poput arapskog konja, koji teži 930 kilograma. Iako neke mogu biti i veće. Aljaški smeđi medvjed može težiti čak 1500 kilograma.

U proljeće nakon hibernacije smeđi medvjed može težiti puno manje. Da bi to nadoknadio, medvjed može pojesti čak 90 kilograma hrane dnevno kako bi se udebljao za nadolazeću zimu i njezin zimski san.

Oni su obično osamljene životinje; ženke i njihovi mladunci smeđeg medvjeda okupljaju se zajedno, a ponekad se zna okupljati, posebno na ribolovnim mjestima na Aljasci. Skupina medvjeda naziva se ljenjivac ili lutka, ali smeđi medvjedi uglavnom žive sami.

Zimi smeđi medvjedi kopaju jazbine za zimski san, koje se često mogu naći na obroncima.

Smeđi medvjedi vrlo su brzi i poznato je da postižu brzinu od 30 do 40 milja na sat; čak 30% brži od najveće brzine najbržeg čovjeka, Usaina Bolta. Ako su iznenađeni ili ako se čovjek umiješa između majke i mladunaca, mogu biti opasni. Smeđi medvjed poznat je i kao izuzetan plivač.



Stanište smeđeg medvjeda

Smeđi medvjedi žive u šumama i planinama sjevernih dijelova Sjeverne Amerike, Azije i Europe. U Europi ih ​​ima uglavnom u šumskim gorjima. Sibirski smeđi medvjedi preferiraju šume, dok u Sjevernoj Americi alpske livade i obale nazivaju domom.

Gdje god da su, smeđi medvjed preferira stanište s gustim pokrivačem gdje se mogu osjećati sigurno i sigurno danju.

Dijeta

Smeđi medvjedi su svejedi; ujedno su i predatori lanca hrane u vrhu hrane. Jedu druge životinje poput glodavaca ili losa. Veliki dio njihove prehrane, međutim, čine orašasti plodovi, bobice, voće, lišće i korijenje.

Također uživaju u ribolovu lososa i žude za masnoćama koje ih mogu provesti kroz dugu zimu hibernacije. Prije no što hibernira, medvjed smeđeg medvjeda dnevno pojede čak 90 kilograma hrane.

Predatori i prijetnje smeđeg medvjeda

Kao jedan od najvećih svejeda, smeđi medvjed danas ne mora brinuti hoće li ga pojesti. Sigurno se brinu zbog ostalih smeđih medvjeda. Međutim, postoje i druge prijetnje.

U prošlosti su smeđim medvjedima prijetili lovci velike divljači, kao trofeji, a koristile su se njihove kože i meso.

Krivolov može biti problem. U Aziji neki misle da žučni mjehur medvjeda ima medicinske koristi, iako nema dokaza da je to istina.

Sječa drva, rudarenje i krčenje šuma, kao i uništavanje staništa prijete populaciji smeđeg medvjeda. Sukob ljudi i medvjeda bio je problem, jer medvjedi mogu ometati lutanje stoke, zalihe vode, voćnjake i kante za smeće.



Razmnožavanje smeđeg medvjeda, bebe i životni vijek

Mužjaci se mogu svađati oko ženki prilikom parenja i čuvat će ženku jedan do tri tjedna. Pare se od svibnja do srpnja.

Ženke ulaze u jazbinu dok su trudne; rađaju se tijekom zimskog odmora i obično imaju par mladunaca. Mladunci smeđeg medvjeda dojit će majčino mlijeko do proljeća i odmrzavanja. Tada će ostati s njom više od dvije godine.

Ženke se medvjeda razmnožavaju samo jednom u tri godine, jer su zauzete svojim mladim mladuncima dok male mladunci ne postanu sami. Mladunci se rađaju slijepi i goli, ali uskoro su na putu ka rastu. Do 6 mjeseci težina smeđeg medvjeda može biti 55 kilograma ili 25 kilograma.

U divljini smeđi medvjedi mogu živjeti i 20 do 30 godina; međutim, mnogi smeđi medvjedi umiru ranije.

Populacija smeđeg medvjeda

Smatra se da je sada na svijetu ostalo približno 200 000 smeđih medvjeda. Oni su najveće žive zvijeri, iako se često o njima misli da su svejedi, i imaju visok prioritet na popisu za zaštitu.

Unutar Sjedinjenih Država u Nacionalnim parkovima Glacier i Yellowstone možete vidjeti smeđe medvjede. To su jedina mjesta u zemlji u kojima žive; međutim, nastoji se kroz programe ponovne uvođenja smeđeg medvjeda vratiti ovaj medvjed.

Rusija ima najveći broj smeđih medvjeda, s populacijom od preko 100 000.

Karpatsko gorje ima veliku populaciju; zemlje uključuju Slovačku, Poljsku, Ukrajinu i Rumunjsku. Druga mjesta s populacijom smeđeg medvjeda uključuju Palestinu, istočni Sibir i regiju Himalaje. Moguće su i u planinama Atlas na sjeverozapadu Afrike i na Hokaidu, otoku na sjeveru Japana.

5 činjenica o šapi smeđeg medvjeda

  • Smeđi medvjed ima četiri velike šape, a svaka od šapa smeđeg medvjeda ima pet prstiju što rezultira dugim pandžama.
  • Dvije prednje šape smeđeg medvjeda imaju prste koji imaju duže kandže nego na stražnjim, jer smeđi medvjed koristi svoje prednje šape za kopanje.
  • Dvije stražnje šape smeđeg medvjeda veće su od dvije prednje šape jer smeđi medvjed često stoji na stražnjim nogama kako bi pregledao okolinu ili kako bi izvukao hranu s viših mjesta.
  • Smeđi medvjed svojim ogromnim kandžama prednjim šapama razdire cjepanice u kojima su bube unutra kako bi ih mogao pojesti.
  • Smeđi medvjed koristi se posebno strukturiranim šapama i nogama kako bi mu pomogao da brzo trči, penje se na drveće i dobro pliva.

5 činjenica o zubima smeđeg medvjeda

  • Smeđi medvjedi obično ne grizu plijen, već melju i hrskaju se svojim ogromnim zubima kako bi u njih unijeli svoj obrok.
  • Smeđi medvjed ima otprilike 42 zuba, uključujući velike predatorske zube koje smeđi medvjed koristi za uništavanje mesa i kože.
  • Smeđi medvjed koristi velike, snažne šape i oštre zube kako bi uhvatio i ubio svoj plijen, ili će ugristi vrat životinje ili ga prevući ogromnim podlakticama.
  • Molarni zubi smeđeg medvjeda povećavaju se kako idu dalje u ustima smeđeg medvjeda, a smeđi medvjed pretežno koristi svoj najveći kutnjak za mljevenje žilave hrane.
  • Veličina zuba smeđeg medvjeda ovisi o veličini samog medvjeda, pa će veći medvjedi imati veće zube od manjih medvjeda.
Pogledajte svih 74 životinje koje počinju s B

How to say smeđi medvjed in ...
Bugarskismeđi medvjed
EngleskiMrki medvjed
katalonskiSmeđi medvjed
češkismeđi medvjed
danskismeđi medvjed
njemačkismeđi medvjed
EngleskiSmeđi medvjed
esperantoMedvjed Bruna
ŠpanjolskiUrsus arctos
estonskiKaru
FinskiSnositi
francuskismeđi medvjed
Hebrejskismeđi medvjed
HrvatskiMrki medvjed
Mađarskismeđi medvjed
indonezijskismeđi medvjed
talijanskiUrsus arctos
japanskismeđi medvjed
latinskiUrsus arctos
Nizozemskismeđi medvjed
Engleskismeđi medvjed
Poliratismeđi medvjed
Portugalskismeđi medvjed
Engleskismeđi medvjed
Slovenskismeđi medvjed
švedskismeđi medvjed
turskiSuri medvjed
vijetnamskismeđi medvjed
kineskismeđi medvjed
Izvori
  1. David Burnie, Dorling Kindersley (2011.) Životinja, konačni vizualni vodič kroz svjetske divlje životinje
  2. Tom Jackson, Lorenz Books (2007) Svjetska enciklopedija životinja
  3. David Burnie, Kingfisher (2011) Kingfisher Animal Encyclopedia
  4. Richard Mackay, University of California Press (2009) Atlas ugroženih vrsta
  5. David Burnie, Dorling Kindersley (2008) Ilustrirana enciklopedija životinja
  6. Dorling Kindersley (2006) Dorling Kindersley Enciklopedija životinja
  7. David W. Macdonald, Oxford University Press (2010) Enciklopedija sisavaca

Zanimljivi Članci