Slavuj

Slavuj znanstvena klasifikacija

Kraljevstvo
Animalia
Red
Chordata
Razred
Ptice
Narudžba
Passeriformes
Obitelj
Muscicapidae
Rod
Luscinia
Znanstveno ime
Luscinia Magarhynchos

Status očuvanja slavuja:

Najmanja briga

Mjesto slavuja:

Afrika
Azija
Euroazija
Europa

Slavuj Činjenice

Glavni plijen
Voće, orašasti plodovi, sjemenke, insekti
Prepoznatljiva značajka
Male veličine tijela bez oznaka i tankog kljuna
Raspon krila
20 cm - 22 cm (7,9 inča - 9 inča)
Stanište
Otvorene šume i šikare
Predatori
Štakori, Mačke, Gušteri
Dijeta
Svejeda
Životni stil
  • Osamljeno
Omiljena hrana
Voće
Tip
Ptica
Prosječna veličina kvačila
3
Slogan
Nazvan prije više od 1000 godina!

Slavuj Fizičke karakteristike

Boja
  • Smeđa
  • Tako
Tip kože
Perje
Najveća brzina
18 mph
Životni vijek
1 - 3 godine
Težina
15g - 22g (0,5 oz - 0,7 oz)
Duljina
14 cm - 16,5 cm (5,5 inča - 6,5 inča)

Slavuj je mala vrsta ptica za koju se smatra da je formalno član obitelji drozdova. Slavuja često zamjenjuju za crvendaća, budući da je slavuj približno iste veličine, a ženska crvendać izgledom je vrlo sličan slavuju.



Slavuj je jutarnja ptica i slavuja se često može čuti kako pjeva u zoru. U urbanim sredinama slavuj će pjevati još glasnije u zoru kako bi nadoknadio dodatnu pozadinsku buku.



Slavuj se prirodno uzgaja u europskim i azijskim šumama tijekom ljetnih mjeseci, a slavuj migrira u Afriku zimi, u topliju klimu. Slavuj se u proljeće ponovno vraća na sjever da bi se gnijezdio.

Vjeruje se da je slavuj dobio ime prije više od 1.000 godina, s tim što izraz slavuj znači noćna pjevačica u anglosaksonskom. Slavuj je dobio ime zbog činjenice da se slavuj često čuje kako pjeva tijekom noći, kao i danju. Smatra se da su pojedinačni (nespareni) muški slavuji koji tijekom noći pjevaju i pokušavaju privući partnera.



Slavuji su male ptice čiji je prosječni odrasli slavuj visok oko 15 cm. Slavuj ima obično smeđe perje koje prekriva njegovo tijelo, a poznato je da ima crvenostrani rep.

Slavuji su svejede ptice i hrane se mješavinom voća, sjemena, insekata i orašastih plodova. Slavuji u svom prirodnom okruženju imaju mnogo grabežljivaca, uglavnom zbog njihove male veličine. Predatori slavuja uključuju sisavce poput štakora, lisice i mačke te gmazove poput velikih guštera i zmija. Slavuje love i velike ptice grabljivice.

Slavuji naseljavaju guste šume i šume u Europi i Aziji, isključujući one koji su na krajnjem sjeveru. Unatoč velikom broju slavuja prisutnih u njihovim prirodnim staništima, ptice slavuje često mogu biti teško uočiti. Slavuje se lako može čuti zbog njihovog glasnog pjevanja, ali ih se često skriva u gustom lišću, izvan pogleda.



Slavuji se pare u proljeće, a ženka slavuja gradi gnijezdo u obliku čaše u gustoj gustišu blizu tla. Gnijezda slavuja često su vrlo skrivena od vanjskog svijeta, a čine ih grančice, lišće i trava. Ženka slavuja snosi između 2 i 5 jajašaca, a pilići slavuja izležu se nakon razdoblja inkubacije od samo nekoliko tjedana.

Slavuji svake godine prijeđu velike udaljenosti kako bi migrirali između sjevera i juga. Prosječni životni vijek slavuja je oko 2 godine, iako je poznato da pojedine osobe slavuja (posebno oni slavuji u zatočeništvu) žive mnogo duže.

Slavuji su nazvani tako jer često pjevaju i noću, kao i danju. Ime se koristi već više od 1000 godina, vrlo je prepoznatljivo čak i u svom anglosaksonskom obliku - ‘nihtingale’. Znači 'noćna pjevačica'. Rani pisci pretpostavljali su da je žensko pjevalo kad je to zapravo muško. Pjesma je glasna, s impresivnim nizom zvižduka, treštanja i žuborjenja. Pjesma je to posebno primjetno noću jer malo drugih ptica pjeva. Zbog toga naziv uključuje 'noć' na nekoliko jezika.

Samo nespareni muškarci noću redovito pjevaju, a noćna pjesma vjerojatno će poslužiti privlačenju partnera. Pretpostavlja se da je pjevanje u zoru, tijekom sata prije izlaska sunca, važno za obranu ptičjeg teritorija. Slavuji pjevaju još glasnije u urbanim ili prigradskim sredinama, kako bi prevladali pozadinsku buku. Najkarakterističnije obilježje pjesme je glasno zviždanje krešenda, odsutno iz pjesme Thrush Nightingalea. Ima poziv na uzbunu poput žabe.

Pogledajte svih 12 životinje koje počinju s N

Izvori
  1. David Burnie, Dorling Kindersley (2011.) Životinja, definitivni vizualni vodič kroz svjetske divljine
  2. Tom Jackson, Lorenz Books (2007) Svjetska enciklopedija životinja
  3. David Burnie, Kingfisher (2011.) Životinjska enciklopedija Kingfisher
  4. Richard Mackay, University of California Press (2009) Atlas ugroženih vrsta
  5. David Burnie, Dorling Kindersley (2008) Ilustrirana enciklopedija životinja
  6. Dorling Kindersley (2006) Dorling Kindersley Enciklopedija životinja
  7. Christopher Perrins, Oxford University Press (2009) Enciklopedija ptica

Zanimljivi Članci