Rogovi nosoroga: razbijanje mitova

Bilo u medicinske svrhe ili kao statusni simboli, rogovi nosoroga su traženi. Svih pet vrsta nosoroga ( Crno , Bijela, Sumatran, Javan i Greater One Horned) su u opasnosti od izumiranja, ali još uvijek su poširani kako bi zadovoljili potražnju za svojim rogovima. Zapravo, između 2007. i 2016. godine podaci pokazuju da su krivolovi u Južnoj Africi ubili 6.115 nosoroga, iako zapisi nisu najtočniji pa će vjerojatno biti i više. No, unatoč raširenim mitovima, jedina životinja koja koristi rog nosoroga je sam nosorog - on nikako ne koristi ljudima.

22. rujnandje Svjetski dan nosoroga , pa je sada savršeno vrijeme za razbacivanje nekih mitova o rogu nosoroga. Svjetski dan nosoroga, koji je započeo WWF-Južna Afrika 2010. godine, danas se obilježava na međunarodnoj razini i ima za cilj zaštititi svih pet vrsta nosoroga od izumiranja.Nosorog1. Rogovi nosoroga nemaju ljekovita svojstva

Rog nosoroga stoljećima je bio ključni sastojak tradicionalne kineske medicine. Smatra se da je samljeven i dodan u vodu s drugim sastojcima, da liječi mnoge bolesti i groznicu, a očito može detoksicirati krv. No, zapravo su rogovi nosoroga izrađeni od keratina - istog proteina kao i naša kosa i nokti - i, kako su pokazala istraživanja, uopće nemaju ljekovita svojstva. Kina je 1993. zabranila ilegalnu trgovinu rogovima nosoroga, ali krivolov sugerira da se i danas koristi, iako je to više stvar tradicije nego medicine.

2. Rogovi nosoroga ne mogu izliječiti rak

Iako je uvijek postojala potražnja za rogom nosoroga kao lijekom za bolesti, pojačao se 2008. I, smatra se da je nagli porast povezan s glasinama koje su se raširile Vijetnamom da je rog nosoroga izliječio rak političara . To nije slučaj - rogovi nosoroga izrađeni su od keratina i ne mogu izliječiti rak!3. Rogovi nosoroga ne čine dobre ukrase

Zabrinjavajuće je da u današnje vrijeme bogati ljudi sakupljaju same rogove nosoroga i proizvode izrađene od rogova nosoroga te ih prikazuju i nose kao dokaz statusa, važnosti i snage na isti način na koji bi to učinili automobil ili sat. Postoje mnoge alternative za nakit i ukrase koje izgledaju puno bolje od nosorogovih rogova kada se prikazuju u kući ili na našem zapešću, pa je upotreba nosorogovih rogova u tu svrhu potpuno nepotrebna.

Nosorog

UštedjetiUštedjeti

Udio

Zanimljivi Članci