morski konj

Znanstvena klasifikacija morskog konja

Kraljevstvo
Animalia
Red
Chordata
Razred
Actinopterygii
Narudžba
Syngnathiformes
Obitelj
Syngnathidae
Rod
Hipokampus
Znanstveno ime
Hipokampus

Status očuvanja morskog konjica:

Ugroženi

Mjesto morskog konjića:

Afrika
Azija
Centralna Amerika
Euroazija
Europa
Sjeverna Amerika
ocean
Oceanija
Južna Amerika

Činjenice o morskom konjicu

Glavni plijen
Sitna riba, račići od salamure, plankton
Prepoznatljiva značajka
Dugačka njuška i vreća za ležanje na mužjaku
Tip vode
  • Slatko
Optimalna razina pH
7,9 - 8,4
Stanište
Plitke tropske vode i koraljni grebeni
Predatori
Ribe, rakovi, zrake
Dijeta
Svejeda
Omiljena hrana
Sićušna riba
Uobičajeno ime
morski konj
Prosječna veličina kvačila
250
Slogan
Mužjaci rađaju do 1.000 potomaka!

Fizičke karakteristike morskog konja

Tip kože
Koža
Životni vijek
2 - 6 godina
Duljina
2,5 cm - 35 cm (0,9 in - 12 in)

'Morski konj ima glavu koja nalikuje konju, rep majmuna i vrećicu poput klokana. I to je samo onopočetaknačini na koji su morski konjci potpuno jedinstveni u životinjskom carstvu! 'Morski konj je mala obitelj kralježnjaka koja se nalazi u tropskim plićacima i umjerenim vodama širom svijeta. Morski konj se također često nalazi oko koraljnih grebena gdje ima dovoljno hrane i mjesta za morskog konja.5 nevjerojatnih činjenica o morskom konju!

  • Morski konj je najsporija riba na svijetu:PremaGuinnessova knjiga svjetskih rekorda,patuljasti morski konj jenajsporije ribe na svijetu.Njegova prijavljena najveća brzina je samo 60inčana sat!
  • Oni su riba : Morski konj ima oblik koji jeodmah prepoznatljivi vrlo malo nalikuje ostalim vrstama riba. Međutim, morski je konj vrsta ribe koja je usko povezana s lulom i seadragonima.
  • Morski konjići nemaju trbuh:Morski konjici imaju probavne tragove kojima nedostaje želudac! To znači da moraju jesti gotovo neprekidno da bi ostali živi.
  • Muški morski konjići rađaju:Istina je, muški morski konjići zatrudne i rode više odtisućupotomstvo odjednom! Ženski morski konjići polažu svoje jaje u mušku torbu koja je oplođena. Nakon otprilike tri tjedna razvoja embriona morskog konjica, oni su izbačeni iz vrećice mužjaka nakrajnjebrza stopa (videozapis o tome kako ovo želite pogledati u nastavku!)
  • Morski konjići su romantičari i plesat će danima prije nego što odaberu partnera:Mnoge vrste morskih konjica monogamne su, što znači da će se jedan muški i ženski par pariti cijeli život. Uz to, udvaranje morskim konjima često uključuje i 'ples' koji može potrajatiza daneprije nego što odaberu svoje supružnike!

Klasifikacija morskog konja i znanstveni naziv

The znanstveno ime jer svi morski konjici uključuju njihov rod, koji jeHipokampus. PodrijetloHipokampusje grčki, a u približno prijevodu znači 'morsko čudovište.' Primjeri pojedinih vrsta morskih konjica uključuju patuljastog morskog konjica sa svojim znanstvenim nazivomHippocampus zosterae, i zebra morski konj,Zepot hipokampusa.

Morski konjići pripadaju obitelji Syngnathidae, koja je krajem 2020. obuhvaćala 322 identificirane vrste, od kojih je 12 otkriveno u prethodnom desetljeću. Morski konj najuže je povezan sa lulom i seadragonima. Morski konj nema ljuske poput većine riba, a umjesto toga, morski konj ima strukturu kostiju koja se sastoji od malih pločica i prekriva tankim slojem kože.Morski konj (Hippocampus) - na bijeloj pozadini

Vrste morskih konja: Vrste morskih konja

Postoji 46 prepoznatih vrsta morskih konjica koje se mogu naći u svim vrstama slane vode širom svijeta, osim u polarna područja i ne-umjerene obale. Morski konjići uglavnom su male životinje prosječne visine oko 10 cm, iako to ovisi o vrsti. Primjerice, morski konj s velikim trbuhom može doseći 35 cm duljine. U nastavku smo detaljno opisali odabrane vrste morskih konjića.

Patuljasti morski konj(Hippocampus zosterae)

Patuljasti morski konj živi preko Meksičkog zaljeva, Bahama i Floride. Dostiže maksimalnu duljinu od samo 5 cm i proglašen je najsporijom ribom na svijetuGuinnessova knjiga svjetskih rekorda.Patuljasti morski konj popularan je u akvarijima, ali se suočava s prijetnjama povezanim s gubitkom staništa.

Pigmejski morski konj(Hippocampus bargibanti)

Pigmejski morski konj živi na zapadnom Pacifiku na indonezijskim otocima u zapadnom Pacifiku i sjevernoj Australiji na dubinama od 16 do 40 metara. Preferira život u blizini mekih koralja. Vrsta je jedan od najmanjih morskih konjića, maksimalno mjeri samo 2,4 cm. Pigmejski morski konj jedinstvenog je izgleda, s crvenim gomoljastim tuberkulama po cijelom tijelu što im omogućuje besprijekorno stapanje s koraljni grebeni i kratka njuška.Veliki trbušni morski konj(Hippocampus abdominalis)

Morski konj s velikim trbuhom nalazi se na jugu Australija i Novi Zeland . Duljina može doseći 35 cm (14 inča), što je čini jednom od najvećih vrsta morskih konja. Trbušni-trbušni morski konjici su noćni i žive u dubinama od 0 do 104 metra vode.

Zebra morski konj(Zepot hipokampusa)

Zebra morski konj ime je dobio po crno-bijelim izmjeničnim prugama koje izgledaju vrlo slično zebrama. Vrsta je prvi put opisana 1964. godine, a o vrsti se zna relativno malo. Pronađen je uz obale australijske države Queensland uz grebene i doseže maksimalnu duljinu od 8 cm.

Divovski morski konj(Okotal)

Divovski morski konj doseže do 30 cm (12 inča), što ga čini nešto manjim od velikog trbušnog morskog konja. Vrsta živi u grebenima duž istočnog Tihog oceana. Njegov domet proteže se od sjeverne granice San Diega do Galapagoških otoka. IUCN je vrstu procijenio kao Ugroženo krajem 2016. godine.

Barbour’s Seahorse(Hippocampus barbouri)

Barbour-ov morski konj naraste do 15 cm (6 in), a živi uz otoke i grebene u blizini Indonezije i Filipina. Vrsta preferira tvrde koraljne grebene. IUCN ga je 2017. ocijenio ranjivim.

Žirafa morski konj(Hippocampus camelopardalis)

Pronađeno od Tanzanija do Južna Afrika , morski konj žirafa živi preko afričke obale u vodama do dubine od 45 metara. Vrsta preferira morsku travu i gredice algi

Morski konj Tigrov rep(Dolazi hipokampus)

Morski konj s tigrovim repom nalazi se u vodama jugoistočne Azije i može narasti na gotovo 20 cm (8 inča). Vrsta je monogamna i živi uz grebene i vodenu vegetaciju poput vrtova spužvi. S prugama poput 'tigra' na tijelu, vrsta je popularan izbor za akvarije. Međutim, od 2013. godine vrsta se procjenjuje kao Ranjiva od strane IUCN-a.

Spiny Seahorse(Hippocampus histrix)

Bodljikavi morski konj dobio je ime po predmetima 'trn' koji prekrivaju njegovo tijelo. Vrsta ima dugu njušku i jedno je od najrasprostranjenijih područja svih morskih konja. Bodljikavi morski konjići identificirani su i kroz veći dio Tihog oceana, kao i preko Indijskog oceana. IUCN je vrstu ocijenio ranjivom i suočava se s prijetnjama uništavanjem staništa.

Izgled morskog konjica

Morski konjići jedna su od jedinstvenih životinja na svijetu. Glava im podsjeća na konja, imaju vrećicu poput klokan , a rep im je prikladan za hvatanje predmeta, poput majmun. Uz to, njihovo je tijelo prekriveno nizom koštanih ploča i imaju sićušna 'krila' (koja su leđne peraje) za polako i nespretno vođenje kroz vodu.

Morski konjici su majstori kamuflaže, s bojom, pa čak i teksturama različitih vrsta koje se usko podudaraju s njihovim okolišem, što im pomaže da se sakriju od grabežljivaca. Jedna vrsta, pigmejski morski konj (Hippocampus bargibanti), ima tako ekstremnu kamuflažu da je vrsta prvi put otkrivena 1970. godine nakon što je kolonija koralja prikupljena za akvarij, a kasnije je shvaćeno da na koralju postoji nova vrsta morskog konja!

Morski se konjici kreću preko leđnih peraja, koje nalikuju sićušnim 'krilima' na leđima. Međutim, njihovo kretanje je krajnje plodno iGuinnessova knjiga svjetskih rekordaje patuljastog morskog konja svrstao u kategorijunajsporijiriba u svijetu. Tijekom oluja i nepovoljnih vremenskih uvjeta morski će se konjići upotrijebiti zataknutim repom za hvatanje predmeta kako bi spriječili da ih grube vode bacaju okolo.

Njuška morskog konjica obično je duga i tanka, što im omogućuje sondiranje koralja i druge morske vegetacije kako bi usisali male beskičmenjake i drugu hranu. Njihove čeljusti su srasle i ne žvaču hranu.

Rasprostranjenost morskog konja i stanište

Morski konjići nalaze se preko svjetskih oceana, ali većina vrsta boravi u tropskim ili toplim, umjerenim vodama. Najgušća koncentracija vrsta u jugoistočnoj Aziji i zapadnom Tihom oceanu, gdje brojne vrste žive na različitim staništima.

Općenito, morski konji više vole mekani koraljni okoliš i žive u morskim grebenima koji rijetko prelaze 100 metara dubine. Međutim, staništa u kojima se također mogu naći vrste uključuju alge, runu travu, otvorene vode, travnate krevete i mnoga druga okruženja koja sadrže vodenu vegetaciju uz koju se morski konj može prilijepiti ili uklopiti.

Morski konjići imaju niz prepoznatljivih značajki koje im pomažu u preživljavanju u morskom okruženju. Morski konj ima dugu njušku za usisavanje hrane i dugačak rep koji morski konj koristi i za kretanje kroz vodu i za prianjanje na koralje i vodene biljke, što morski konj uvijajući ovaj dugački rep oko stvari kako bi se usidrio dolje.

Predatori morskog konja i plijen

Morski je konj prvenstveno mesožder. Hranu uvlači u svoje tijelo kroz svoju izduženu njušku kojoj nedostaju zubi ili sposobnost žvakanja. Morski se konj prvenstveno hrani slanicom škampi . plankton, sitne vrste riba. Iako su prvenstveno mesožderi, morski će se konjići povremeno hraniti biljkama poput algi i morskih algi. Budući da morskom konjicu nedostaje želudac, mora se gotovo neprestano hraniti, ponekad u jednom danu pojede i četvrtinu tjelesne težine!

Zbog male veličine i ranjivosti morskog konjica, morski konj ima brojne predatore u svom prirodnom okruženju. Rakovi poput rakovi , riba i zrake svi su uobičajeni grabežljivci morskog konja. Predatorske vrste riba poput plavoperajne tune također su otkrivene s morskim konjima u trbuhu. Međutim, ljudi koji beru morskog konjica za upotrebu u medicini njihova su primarna prijetnja (vidi više u odjeljku o našoj populaciji i statusu zaštite).

Morski konj je također ranjiv na loše vrijeme, jer u olujama morski konjići često se bacaju s mjesta za koje su se držali i na obalu.

Razmnožavanje i životni vijek morskog konjica

Morski je konj najpoznatiji po izuzetnoj činjenici da je muški morski konj taj koji zapravo nosi jaja prije nego što se izlegu. U većini drugih životinjskih vrsta ženka je ta koja će zaštititi potomstvo do rođenja. Umjesto toga, ženka morskog konjica polaže svoja jaja (negdje između 5 i više od 1.000 jajašaca, ovisno o vrsti morskog konjica), u mušku vreću za razmnožavanje, gdje ostaju dok se ne izlegu unutar otprilike 3 do 6 tjedana kasnije.

Postupak rađanja najbolje je prikazan u kratkom videu koji možete vidjeti u nastavku:

Muški morski konjic koji rađa. Putem gifije.

Nakon rođenja, potomci morskih konjica prilijepit će se za predmete, ali su izuzetno osjetljivi na grabežljivce. Općenito, vrlo mali postotak beba morskih konjica (nazvanih „prženica“) preživjet će. To ovisi o vrsti, ali za neke može bitiniže od 1%.

Mnoge vrste morskih konjica monogamne su, što znači da će se mužjaci i ženke pariti doživotno. Vrste morskih konjića poznate su i po svojim namjernim ritualima udvaranja koji mogu trajati od nekoliko sati dodana.

Udvaranje se oslanja na sinkronizirani 'ples'. Mužjaci i ženke zaključat će svoje prehensile repove i uključiti se u sinkronizirane pokrete, često mijenjajući boje. Ovaj 'ples' može trajati nekoliko dana kada mužjaci i ženke slijede sličan obrazac plivanja.

morski konjStanovništvoi status zaštite

Krajem 2020. godine dvije vrste morskih konjica navedene su kao Ugroženi i 12 ih je IUCN identificirao kao ranjive. Primarne prijetnje vrsti uključuju gubitak staništa i njihovu upotrebu u tradicionalnoj kineskoj medicini.

Gubitak koraljnih grebena, ali i morskog dna u kojem se nalazi morski konj, ubrzao je pad mnogih vrsta posljednjih desetljeća. A studija na morskom konju bijelog utvrdio da je značajan gubitak staništa glavni faktor koji doprinosi smanjenju broja stanovnika.

Uz to, tradicionalna istočna medicina (koja obuhvaća nekoliko zemalja) ocjenjuje sušene morske konjiće zbog njihovih navodnih koristi od impotencije i drugih medicinskih poremećaja. Ne postoji poznata znanstvena osnova za ove tvrdnje, ali sušeni morski konj na mnogim azijskim tržištima prodaje se po gotovo cijeni zlata. Prekomjerni ulov tradicionalne medicine vršio je pritisak na mnoge vrste, uključujući pigmejske morske konjice.

Pogledajte sve 71 životinje koje počinju sa S

Zanimljivi Članci