Snježna sova

Znanstvena klasifikacija snježne sove

Kraljevstvo
Animalia
Red
Chordata
Razred
Ptice
Narudžba
Strigiformes
Obitelj
Strigidae
Rod
Bubo
Znanstveno ime
Bubo Scandiacus

Status zaštite snježne sove:

Najmanja briga

Snježna sova Mjesto:

Euroazija
Europa
Sjeverna Amerika
ocean

Činjenice o snježnoj sovi

Glavni plijen
Lemmings, voluharice, ribe
Prepoznatljiva značajka
Crno-bijele oznake i velika glava
Raspon krila
130cm - 164cm (51in - 65in)
Stanište
Šuma unutar arktičke tundre
Predatori
Čovjek, lisice, divlji psi
Dijeta
Svejeda
Životni stil
  • Osamljeno
Omiljena hrana
Lemingi
Tip
Ptica
Prosječna veličina kvačila
7
Slogan
Jedna od najvećih vrsta sova na svijetu!

Fizičke karakteristike snježne sove

Boja
  • Siva
  • Crno
  • Bijela
Tip kože
Perje
Najveća brzina
50 mph
Životni vijek
10 - 17 godina
Težina
1,1 kg - 2 kg (2,4 lbs - 4,4 lbs)
Visina
60cm - 75cm (24in - 30in)

Snježna sova poznata je i kao arktička sova ili velika bijela sova. Snježna sova prvenstveno se nalazi unutar Arktičkog kruga, s rasponom snježne sove u rasponu od Kanade, Grenlanda, Europe i Azije. Snježna sova službena je ptica Quebeca na sjeveroistoku Kanade.



Snježna sova jedna je od najvećih vrsta sova na svijetu, s prosječnom odraslom snježnom sovom koja naraste do oko 65 cm visine s rasponom krila od oko 140 cm. Snježne sove, međutim, mogu biti manje od ove, a mogu narasti i do više od 75 cm visine.



Unatoč velikom rasponu snježne sove unutar Arktičkog kruga, zabilježeno je da snježne sove putuju dalje na jug u potrazi za hranom. Snježne sove primijećene su čak na jugu do Teksasa u SAD-u, pa čak i na Karibima. Snježne sove također su često uočene u cijeloj Europi i Aziji, od Velike Britanije do južne Kine.

Snježne sove gnijezde se na zemlji, ali mjesto za gniježđenje odabrale su vrlo pažljivo. Gnijezdo snježne sove mora imati dobru vidljivost kako bi snježna sova mogla pripaziti na okolinu, a gnijezdo snježne sove mora imati i dobar izvor hrane kako snježna sova ne mora ostavite gnijezdo dugo (ako uopće) kako biste jeli.



Snježne sove se razmnožavaju u svibnju, a ženka snježne sove nosi do 14 jaja, iako je prosječna veličina kvačila snježne sove oko 7. Čiste bijele snježne sove izležu se iz jaja nakon razdoblja inkubacije od oko 5 tjedana. I mužjaci snježne sove i ženke roditelja snježne sove pomažu u hranjenju i strahu od mladih, a također štite piliće snježne sove od grabežljivaca.

Iako su snježne sove svejedi, imaju prvenstveno mesožderku prehranu. Lemingi i drugi mali glodavci poput miševa i voluharica glavni su izvor hrane snježnoj sovi. Snježne sove oportunistički su lovci što znači da će iskoristiti priliku za lov na veće životinje. Poznato je da snježne sove love ribe (kada ih mogu pronaći), vjeverice, zečeve, štakore, ptice, pa čak i velike sisavce poput gofova i lisica.

Kao i druge vrste velikih ptica, poznato je da snježna sova guta svoju hranu cijelu, a zatim regurgitira kosti u obliku peleta do 24 sata nakon hranjenja. Da bi se održala, snježna sova mora svaki dan pojesti oko 5 leminga ili miševa, što je gotovo 2000 u jednoj godini.



Poznato je da snježna sova ima svijetlo bijelo perje koje je često prepuno crne i sive boje. Snježna sova također ima velike oči, oštar, zakrivljen kljun i veliku glavu, zajedno s perjem na nogama. Sve ove značajke snježne sove omogućuju da snježna sova preživi što je uspješnije moguće unutar Arktičkog kruga.

Zbog svoje velike veličine, snježna sova u svom okruženju ima malo prirodnih grabežljivaca. Ljudi koji love snježnu sovu glavni su grabežljivci snježne sove, zajedno s velikim lisicama, divljim psima i vukovima.

Pogledajte sve 71 životinje koje počinju sa S

Izvori
  1. David Burnie, Dorling Kindersley (2011.) Životinja, konačni vizualni vodič kroz svjetske divlje životinje
  2. Tom Jackson, Lorenz Books (2007) Svjetska enciklopedija životinja
  3. David Burnie, Kingfisher (2011) Kingfisher Animal Encyclopedia
  4. Richard Mackay, University of California Press (2009) Atlas ugroženih vrsta
  5. David Burnie, Dorling Kindersley (2008) Ilustrirana enciklopedija životinja
  6. Dorling Kindersley (2006) Dorling Kindersley Enciklopedija životinja
  7. Christopher Perrins, Oxford University Press (2009) Enciklopedija ptica

Zanimljivi Članci