Snositi

Znanstvena klasifikacija medvjeda

Kraljevstvo
Animalia
Red
Chordata
Razred
Sisari
Narudžba
Mesožder
Obitelj
Ursidae
Rod
Ursus
Znanstveno ime
Ursidae

Status zaštite medvjeda:

Ugroženi

Mjesto medvjeda:

Azija
Centralna Amerika
Euroazija
Europa
Sjeverna Amerika
Južna Amerika

Činjenice o medvjedu

Glavni plijen
Riba, nektar, insekti
Prepoznatljiva značajka
Veliki zubi i šape i snažno tijelo
Stanište
Šumska i planinska područja
Predatori
Čovjek, Vuk, Divlje mačke
Dijeta
Svejeda
Prosječna veličina legla
2
Životni stil
  • Osamljeno
Omiljena hrana
Riba
Tip
Sisavac
Slogan
Postoji 8 različitih vrsta!

Fizičke karakteristike medvjeda

Boja
  • Smeđa
  • Crno
  • Bijela
Tip kože
Krzno
Najveća brzina
35 mph
Životni vijek
15 - 35 godina
Težina
27 kg - 450 kg (60 lbs - 990 lbs)
Visina
1,2 m - 3,3 m (4 ft - 11 ft)

Određeni azijski medvjedi grade gnijezda na stablima sličnim ptičjim.



Širom svijeta postoji osam različitih vrsta medvjeda sa statusom zaštite koji varira od vrijednih do najmanje zabrinjavajućih. Ovisno o vrsti medvjeda, staništa uključuju Sjevernu Ameriku, Južnu Ameriku, Europu, Aziju i najsjevernije polarne regije. Iako obično nisu prijetnja za ljude, medvjedi mogu biti vrlo opasni ako se trgnu, izazovu ili im se približi kada su prisutni mladi medvjedi (mladunci).



Najvažnije činjenice o medvjedu

Iako se smatraju mesožderima, većina medvjeda jede vegetaciju kao svoj primarni izvor hrane.

Medvjedi će se boriti do smrti za članove obitelji.

Mnogi stručnjaci za medvjede vjeruju da medvjedi mogu mirisati i do 20 kilometara.

Vrste medvjeda - 8 vrsta medvjeda

Postoji osam jedinstvenih vrsta medvjeda koje se razlikuju u veličini, izgledu i sklonosti hrani. Pretežno ih možete pronaći u cijeloj Sjevernoj Americi, Južnoj Americi, Europi i Aziji. Tipovi medvjeda uključuju:



  • Azijski crni medvjed (Azijski crni medvjed) - Azijski crni medvjed, koji se naziva i mjesečevim medvjedom, prvenstveno je biljojedna vrsta medvjeda koja se nalazi pretežno u južnoj Aziji, Afganistanu i dijelovima Japana. Često se nalaze na drveću u planinskim predjelima.
  • Smeđi medvjed - Smeđi medvjed, koji se naziva i grizlijem, nalazi se u Sjevernoj Americi, Aziji i Europi. Najpoznatiji su po grbama koje im leže preko ramena i masivnoj smeđoj tjelesnoj građi. U ovom trenutku najmanje je vjerojatno da će ove vrste medvjeda izumrijeti od svih medvjeda.
  • Sjevernoamerički crni medvjed - Sjevernoamerički crni medvjed može se naći od Sjeverne Kanade do Srednjeg Meksika. Nema klimatske preferencije. Hranit će se čak i kaktusom bodljikave kruške. Ova vrsta medvjeda preferira planinska područja. Međutim, naći ćete ih i na livadama i močvarama.
  • Polarni medvjed - Polarni medvjedi nalaze se samo u arktičkoj regiji koja okružuje Sjeverni pol. Putuju plutajućim ledenjačkim ledenim blokovima. Kako se ovi paketi leda tope, opasnost za postojanje polarnih medvjeda raste, što ih čini vrlo osjetljivima na izumiranje.
  • Naočalasti medvjed - Medvjed u naočalama, kojeg se nazivaju i andskim medvjedom, uživa provoditi vrijeme na drveću. Oni su jedina vrsta medvjeda koja živi u Južnoj Americi. Ti su medvjedi ranjivi na izumiranje zbog ubijanja ljudi radi zarade i zbog mitologije.
  • Panda Medvjed - Medvjed Panda mogao bi biti najpoznatiji medvjed na planeti zbog svog zamišljenog preslatkog izgleda. Oni se uglavnom blaguju bambusom u središnjoj Kini. Medvjedi pande smatraju se ugroženima zbog potražnje na crnom tržištu.
  • Ljenjiv medvjed - medvjed ljenjivac svojeg je imenjaka dobio zbog sličnosti životinje lijenčine. Dugačka njuška omogućuje im da konzumiraju plijen koji obično nije povezan s medvjedima, uključujući mrave i termite. Medvjede ljenjivce ima u Indiji i na Šri Lanki.
  • Sunčani medvjed - Sunčevi medvjedi prepoznatljivi su po kremastim, polumjesečnim oznakama na prsima. Kako često jedu pčelinja gnijezda, obično ih se naziva medvjeđima. Možete ih pronaći u Maleziji i Indoneziji, a osjetljivi su na istrebljenje zbog krčenja šuma.

Nosite znanstvena imena

Prezime za vrstu medvjeda je Ursidae, a Ursus je rod, što na latinskom znači medvjed. Slijedi osam vrsta medvjeđeg roda iz obitelji medvjeda:

Izgled i ponašanje medvjeda

Medvjedi se razlikuju po tijelima na bazi krzna i snažnim kandžama. Neki se penju na drveće, a drugi plivaju. Određene podvrste medvjeda imaju još prepoznatljivije oznake oko očiju i na prsima zbog kojih se razlikuju od ostalih.

Razne vrste medvjeda s vremenom su se prilagodile svom okruženju. Na primjer, bijeli medvjedi bijeli su da se stope sa snijegom, a sjevernoamerički crni medvjedi imaju svestrane prehrambene navike koje uključuju usjeve kukuruza i kaktus, ovisno o regiji u kojoj prebivaju.

Svi medvjedi imaju akutni njuh, sluh i vid. Često čuju i nanjuše ljude prije nego što ih vide i kao rezultat pobjegnu. Medvjedi su po prirodi usamljena bića. Međutim, majke i mladunci putovat će zajedno, a medvjedi će putovati u parovima tijekom sezona parenja.

  • Azijski crni medvjed: 50 - 116 kg (110 - 255 lbs)
  • Smeđi medvjed: 93 - 410 kg (205 - 900 lbs)
  • Sjevernoamerički crni medvjed 39 - 409 kg (86 - 900 lbs)
  • Polarni medvjed 200 - 682 kg (440 - 1500 lbs)
  • Naočarni medvjed 64 - 125 kg (140 - 275 lbs)
  • Medvjed panda 70 - 125 kg (155 - 275 lbs)
  • Medvjed lijenčina 55 - 141 kg (120 - 310 lbs)
  • Sunčani medvjed 22 - 50 kg (50 - 110 lbs)

Staništa medvjeda

Geografska područja vrsta medvjeda raznolika su koliko i njihov izgled. Većina vrsta medvjeda radije živi u krošnjama guste šume. Medvjeda možete pronaći diljem Sjeverne Amerike, Europe, Azije i Afrike. Nikad nisu stigli na Antarktik ili Australiju. Iako su medvjedi po prirodi znatiželjni, često će, ako čuju ili nanjuše čovjeka, sakriti drvo. Neki medvjedi preferiraju viša uzvišenja, poput azijskog crnog medvjeda, a drugi više vole obalna područja, poput polarnih medvjeda. Čak ćete i medvjede pronaći u pustinjskoj klimi, uključujući naočale i američke crne medvjede. Populacije medvjeda koje se ne mogu prilagoditi novim staništima ranjive su na izumiranje jer su njihove sadašnje domove uništene za razvoj i za drvo.



Prehrana i hrana za medvjede

Medvjedi su dokazali da mogu preživjeti na gotovo svemu. Većina medvjeda jede vegetaciju, poput medvjeda pande jede bambus. Međutim, mnogi su se sjevernoamerički medvjedi prilagodili svom okruženju i jesti će druge životinje i ribe, uključujući losa, karibua i lososa. Polarni medvjed, koji se naziva i pomorskim medvjedom, mesožder je životinja jer obično jedu tuljane, kao i kitove i manje morževe. I medvjed ljenjivac preživljava na mravima i termitima.

Postoji sve veća zabrinutost za medvjede koji jedu ljudsku hranu jer ih to uništava, pa čak i provaljuju u domove tražeći još iste. Na kraju, ti su medvjedi srušeni jer postaju sve veća prijetnja ljudima. Ovaj se tragični rezultat može izbjeći sve dok ljudi ne hrane divlje medvjede. U rijetkim prilikama medvjedi će greškom pojesti otrovnu biljku i umrijeti. Osim toga, medvjedi mogu jesti gotovo sve da bi živjeli.

Populacija medvjeda

Danas su sve vrste medvjeda donekle osjetljive na izumiranje. Neke su vrste medvjeda ranjivije od drugih. Azijski crni medvjedi, polarni medvjedi, pande, ljenjivci i sunčani medvjedi smatraju se ranjivima na izumiranje. Smeđi medvjedi kategorizirani su kao stabilni, a američki crni medvjedi zapravo se povećavaju u populaciji i trenutno se smatraju najmanjom zabrinutošću.

  • Azijski crni medvjed - manje od 50 000
  • Smeđi medvjed - 200.000
  • Sjevernoamerički crni medvjed - 600.000
  • Polarni medvjed - 20.000 do 25.000
  • Naočalasti medvjed - manje od 2000
  • Medvjed panda - 2.000
  • Ljenjivac - 7.000 do 10.000
  • Sunčev medvjed - nepoznat, moguće manje od 1000

Izumiranje medvjeda

Iako je nekoliko današnjih vrsta medvjeda ranjivo na izumiranje, samo je nekoliko vrsta ili podvrsta medvjeda izumrlo u novijoj povijesti. To uključuje kalifornijskog grizlija u 1920-ima i meksičkog grizlija u 1960-ima. Oboje su izumrli zbog lova. Isto vrijedi i za medvjeda Atlas. Medvjed Atlas bio je jedini medvjed porijeklom iz Afrike. Lovio se do izumiranja 1870-ih.

Divovski medvjed panda bio je blizu izumiranja u novije vrijeme kada su se učinili drastični napori za spas vrste. Mnogi znanstvenici vjeruju da je bijeli medvjed pod ozbiljnom prijetnjom zbog klimatskih promjena. Njihovo postojanje može biti izravno povezano s njihovom sposobnošću prilagodbe. Prije tisuće godina vjeruje se da su brojne vrste medvjeda postojale prije njihovog izumiranja.

Divovski medvjed kratkog lica bio je mesojedni medvjed koji je stajao 12 metara visok, prelazio je 40 mph, težio je više od 1500 kilograma i živio u sjevernoj polovici Sjeverne Amerike. Izumrlo je krajem ledenog doba zbog gubitka staništa. Špiljski medvjedi boravili su u velikom dijelu Europe i izumrli prije oko 25 000 godina prije početka posljednjeg ledenog doba. Vjerovalo se da su teški do 1500 kilograma baš kao i medvjed kratkog lica.

Medvjeđi predatori i prijetnje

Medvjedići su posebno osjetljivi na bilo koji broj grabežljivaca, poput kojota i vukova; međutim, odrasli medvjedi imaju vrlo malo prirodnih grabežljivaca. Primarni grabežljivci koji ciljaju medvjede su drugi medvjedi i ljudi. Ilegalni lov na medvjede vjerojatno je njihov najveći grabežljivac. Neke kulture krivolovaju medvjede zbog mesa i raznih dijelova tijela i organa radi prodaje na crnom tržištu. Promjena okoliša još je jedna značajna prijetnja medvjedima, njihovim prirodnim staništima i izvorima hrane. A krčenje šuma i razvoj ljudi također prijete mnogim vrstama i podvrstima medvjeda.

Parenje medvjeda, bebe i životni vijek

Tijekom proljeća događa se postupak udvaranja između mužjaka i ženke medvjeda. Muški medvjedi su promiskuitetni i ako je moguće s vremenom će se pariti s nekoliko ženskih medvjeda. Samo će se najveći mužjaci pariti zbog visoke razine natjecanja. Zbog ovog natjecanja, ženski medvjedi u svom će životu dobiti i nekoliko partnera. Međutim, tijekom postupka udvaranja i parenja, oba su medvjeda postala gotovo nerazdvojna. Sezona uzgoja i parenja traje od svibnja do početka srpnja. Ženke obično rađaju u siječnju i veljači.

Ženke se medvjeda pare i doživljavaju oplođeno jajašce i embrije slično kao i ljudi. Oni će roditi između jednog i šest medvjedića. Majke medvjedi su vrlo nježne i zaštitničke. S mladuncima će se brinuti i brinuti do tri godine, često i manje. Za to vrijeme mladunci će se hraniti majčinim mlijekom i hranom koju skupljaju majka i oni sami. Kad je vrijeme za odvajanje, mladunci to ne podnose dobro. Kao rezultat toga, braća i sestre često ostaju zajedno neko vrijeme nakon početnog razdvajanja.

Prosječni životni vijek svake vrste medvjeda varira, uključujući:

  • Azijski crni medvjed - 25 do 30 godina, najstarije zabilježeno: 42 godine
  • Smeđi medvjed - 20 do 30 godina, najstarije zabilježeno: 40 godina
  • Sjevernoamerički crni medvjed - 20 godina, najstarije zabilježeno: 39 godina
  • Polarni medvjed - 20 do 30 godina, najstarije zabilježeno: 45 godina
  • Naočarni medvjed - 20 godina, najstarije zabilježeno: 37 godina
  • Panda Bear - 15 do 20 godina, najstarije zabilježeno: 38 godina
  • Medvjed lijenčina - 20 godina, najstarije zabilježeno: 27 godina
  • Sun Bear - 25 godina, najstarije zabilježeno: 34 godine

Važno je napomenuti da većina vrsta medvjeda živi duže u zatočeništvu nego u divljini. Gore navedeni prosjeci predstavljaju prosječni životni vijek divljeg medvjeda. Zabilježena je najstarija dob koja predstavlja bilo kojeg medvjeda bez obzira na to je li divlji ili zatočen. Kako medvjedi stare, njihovo zdravlje počinje propadati baš kao i kod ljudi, uključujući zdravlje zubi, vida i općenito otupljivanje osjetila. To uvelike utječe na njihovu kvalitetu života i sposobnost preživljavanja

Pogledajte svih 74 životinje koje počinju s B

Zanimljivi Članci