Koala

Znanstvena klasifikacija Koala

Kraljevstvo
Animalia
Red
Chordata
Razred
Sisari
Narudžba
Diprotodontija
Obitelj
Phascolarctidae
Rod
Phascolarctos
Znanstveno ime
Phascolarctos cinereus

Status zaštite Koale:

Najmanja briga

Mjesto Koala:

Oceanija

Zabavna činjenica o Koali:

Do 80% vremena provodi spavajući ili odmarajući se!

Činjenice o Koali

Plijen
Eukaliptusovi listovi
Ime Young
Joey
Grupno ponašanje
  • Osamljeno
Zabavna činjenica
Do 80% vremena provodi spavajući ili odmarajući se!
Procijenjena veličina stanovništva
Stabilan
Najveća prijetnja
Gubitak staništa i bolesti
Najizrazitija značajka
Velika, široka glava i čuperke, okrugle uši
Druga imena)
Koala medvjed
Razdoblje trudnoće
35 dana
Stanište
Eukaliptus, šume u unutrašnjosti i primorju
Predatori
Ptice grabljivice, Dingo, Čovjek
Dijeta
Biljojed
Prosječna veličina legla
1
Životni stil
  • Noćni
Uobičajeno ime
Koala
Broj vrsta
3
Mjesto
jugoistočna Australija
Slogan
Do 80% vremena provodi spavajući ili odmarajući se!
Skupina
Sisavac

Fizičke karakteristike Koale

Boja
  • Siva
  • Crno
  • Bijela
  • Sivosmeđa
Tip kože
Krzno
Najveća brzina
2 mph
Životni vijek
15 - 20 godina
Težina
4 kg - 15 kg (8,8 lbs - 33 lbs)
Visina
60cm - 85cm (24in - 34in)
Dob spolne zrelosti
2 godine
Doba odvikavanja
6 - 7 mjeseci

Klasifikacija i razvoj Koala

Koala je mali do srednji sisavac koji živi u raznim vrstama šuma u jugoistočnoj Australiji. Unatoč svom izgledu i činjenici da je poznat i kao medvjed Koala, Koale su zapravo torbari, ali su toliko prepoznatljivi među ovom posebno prilagođenom obitelji sisavaca da su svrstani u vlastitu znanstvenu skupinu. Međutim, iako se danas smatraju jednom od najpoznatijih vrsta sisavaca u Australiji kada su europski doseljenici prvi put stigli, stvari su bile vrlo različite, s milijunima Koala za koje se zna da su svake godine ubijani zbog svoje kože (krzna). Koala je jedinstvena životinja koja čuva samo lišće stabala eukaliptusa koje naseljavaju, ali ova je prehrana vrlo teško probavljiva i nedostaje joj mnogo vitalnih hranjivih sastojaka koji su ključni za opstanak brojnih životinjskih vrsta. Danas, iako su populacije stabilne i široko rasprostranjene, Koala je pogođena gubitkom staništa jer se velike površine zemljišta svake godine krče kako bi se podržao rastući razvoj.



Koala anatomija i izgled

Koala je jedno od najkarizmatičnijih od svih torbara sa svojim velikim, širokim licem i okruglim, bijelim čupercima, što joj daje izgled malog medvjeda, zajedno s nedostatkom vidljivog repa i glatkog, crnog nosa. Koala ima gusto i nježno sivo ili sivo-smeđe krzno koje je s donje strane svjetlije, a na stražnjoj strani išarano. Zbog činjenice da Koalas gotovo čitav život provode na drveću, razvili su brojne prilagodbe kako bi im pomogli u njihovom drvoreznom načinu života, uključujući kratke, moćne udove na vrhu oštrih kandži. Imati dva suprotstavljena palca i tri prsta na svakoj ruci znači da se Koale mogu hvatati i za najglađu koru prilikom penjanja i hranjenja na drveću. Koale se kreću po drveću skačući, prvo hvatajući trup prednjim šapama (potpomognute grubim jastučićima šapa i kandžama), a zatim zajedno pomičući obje zadnje noge na drvetu, omogućujući im da se podignu gore.



Rasprostranjenost i stanište Koale

Koala bi nekada bila široko rasprostranjena u cijeloj jugoistočnoj Australiji i na brojnim okolnim otocima, ali su populacije (osobito na jugu) na nekim područjima bile uništene zbog lova. Međutim, one su iznenađujuće otporne i prilagodljive životinje za koje je poznato da nastanjuju razne vrste šuma od visokih šuma eukaliptusa, do obalnih područja, pa čak i niskih šuma dalje u unutrašnjosti. Unatoč činjenici da su danas česti u velikom dijelu svog prirodnog područja, čišćenje zemljišta ne samo da je značilo gubitak njihovih staništa, već i razdvaja populacije, čineći ih sve izoliranijima. Međutim, nije samo gubitak staništa zbog Ljudske djelatnosti ono što je dovelo do smanjenja broja stanovništva na određenim područjima, jer šumski požari koji se brzo šire mogu u nekoliko minuta opustošiti velika područja i ozbiljno utjecati na lokalno stanovništvo Koale.

Koala ponašanje i životni stil

Koala je osamljena i noćna životinja koja veći dio dnevnih sati provodi spavajući u rašljama stabla eukaliptusa. Njihova niskoenergetska prehrana (koja se sastoji samo od vlaknastih listova eukaliptusa) dovodi do toga da Koale vode uglavnom neaktivan način života jer mogu sretno provesti i do 18 sati dnevno spavajući ili jednostavno sjedeći na drveću kako bi uštedjeli energiju. Sve se od spavanja pa sve do jesti, pa čak i uzgoja, obavlja na drveću, iako iako je poznato da se Koale često spuštaju na zemlju, jedino su u stanju premjestiti se na drugo drvo. Koale su također sjedilačke životinje, što znači da zauzimaju fiksni dom, koji se može razlikovati u veličini, ovisno o obilju dostupne hrane (domet je manji u područjima s više hrane, jer nema potrebe putovati toliko daleko). Iako se domet mužjaka i ženki preklapa, muškarci neće tolerirati suparničke mužjake koji im upadaju na teritorij i boriti se zlobno češući i grizući.



Reprodukcija i životni ciklusi koale

Tijekom sezone razmnožavanja mogu se čuti mužjaci kako kroz šumu proizvode glasne cvjetajuće pozive koji će privući ženskog partnera, ali i odvratiti potencijalne suparnike. U društvu Koala dominantni se mužjak pari s najviše ženki što znači da iako se mužjaci (poput ženki) mogu razmnožavati od druge godine, uzgoj obično nije uspješan sve dok mužjak Koala nema između 4 i 5 godina i uspostavio je svoju dominaciju. Nakon gestacijskog razdoblja koje traje pukih 35 dana, rodi se jedan jedini veseljak veličine otprilike pčele i vrlo nerazvijen, koji se odmah bez pomoći uvuče u vrećicu na majčinom trbuhu. Ovdje se veže za jednu od dvije sise i ostaje u sigurnosti vrećice sve dok se ne odvikne između 6 i 7 mjeseci nakon što je dramatično narasla. Zatim se mlada Koala prilijepi za majčina leđa gdje nastoji ostati još nekoliko mjeseci ili dok se mladunče sljedeće sezone ne razvije i spremno napusti vrećicu.

Koala dijeta i plijen

Koala je biljojeda životinja koja se hrani samo lišćem stabla eukaliptusa (gume) kako bi preživjela. Iako postoji oko 600 različitih vrsta eukaliptusa, čini se da se Koalas hrani samo s 30 njih, što ovisi o okolnom staništu. Lišće eukaliptusa žilavo je i vlaknasto, a često je otrovno i čini ga nejestivim za ostale biljojede životinje, ali Koala je evoluirala kako bi popunila tu prazninu u ekosustavu i ima velike vrećice za obraze u kojima se lišće čuva. Jednom napunjen, Koala tada počinje mljeti lišće u kašu koristeći svoje ravne zube obraza, a neke od otrova potom detoksicira jetra. Koala također ima nevjerojatno dugački probavni trakt koji mu pomaže razgraditi žilave listove koji su više od tri puta veći od duljine tijela. Kako bi pomogli procesu, Koale također znaju povremeno jesti zemlju, koru i šljunak kako bi pomogle probavi tako vlaknaste biljke.

Koala predatori i prijetnje

Iako je relativno malen, nedostatak domaćih grabežljivaca sisavaca u Australiji znači da odrasle Koale imaju vrlo malo prirodnih grabežljivaca, osim velikih ptica grabljivica. Mlade su Koale ranjivije, ali ih plijeni niz različitih životinja, uključujući Zmije, ali obojici najviše prijete domaće životinje, posebno psi koji ne samo da napadaju Koale, već su poznati i da šire bolest na lokalno stanovništvo. Ovo je zapravo jedna od najvećih prijetnji Koalama na određenim područjima jer je velik broj pojedinaca pogođen posebno bakterijom Chlamydia, koja se zapravo može liječiti antibioticima. Ostale prijetnje trenutnoj populaciji Koala uključuju gubitak staništa zbog rastućih ljudskih naselja, turistička zbivanja i šumski požari koji se mogu brzo proširiti u semiaridnim regijama. Populacije Koale na brojnim otocima također su pogođene prekomjernom populacijom, jer sve veći broj jedinki znači da ima manje hrane za obilazak.



Zanimljivosti i značajke Koale

Zbog činjenice da se Koalas izdržavaju na dijeti koja se sastoji samo od lišća, oni malo trebaju piti jer hranom dobivaju gotovo svu potrebnu vodu. Međutim, život na dijeti s tako malo hranjivih sastojaka doveo je do toga da je Koala razvila vrlo mali mozak za svoju tjelesnu veličinu jer ovaj organ može odvoditi tjelesne zalihe energije. Nakon što su prvih šest mjeseci života provele razvijajući se u majčinoj vrećici sisajući mlijeko, beba Koalas tada mora pokušati jesti čvrstu hranu, a prva je mekani izmet njihove majke. Smatra se da mlade koale to čine jer sadrži brojne mikrobe koji pomažu mladima da se i izbore s bolestima i počnu probaviti žilave, vlaknaste listove eukaliptusa.

Koala Odnos s ljudima

Koala bi nekada bilo puno u šumama jugoistočne Australije, ali intenzivan lov na njihovo mekano krzno početkom 20. stoljeća doveo je do drastičnog smanjenja populacije, pa čak i lokalnog izumiranja na nekim područjima. Kad je industrija dosegla vrhunac 1924. godine, trgovalo se s dva milijuna pelta i na kraju dovelo do negodovanja javnosti zbog te situacije. Od tada je lov na Koalas zabranjen, a upravljanje populacijama ponovno se povećalo. Unatoč njihovom sve većem broju stanovništva, Koale su pod utjecajem čovjekovih aktivnosti kroz veći dio njihovog prirodnog područja, uglavnom u obliku gubitka staništa, jer se velika područja zemljišta godišnje uklanjaju za razvoj i poljoprivredu. Međutim, Koala je danas jedna od najpoznatijih i najcjenjenijih australskih vrsta sisavaca i nalazi se na brojnim amblemima i u pričama ne samo u Australiji već i širom svijeta.

Zaštitni status i život danas

Danas je Koala na popisu IUCN-a kao životinja koja je najmanje zabrinuta jer u bliskoj budućnosti neće izumrijeti u svom prirodnom okruženju. Broj stanovnika nije samo stabilan i raširen, već je u nekim područjima zapravo previsok, s 10 000 osoba preseljenih natrag u kontinentalnu Australiju tijekom posljednjih 75 godina kako bi spriječili otočno stanovništvo da izmakne kontroli. Međutim, oni su sve udaljeniji i izolirani jedni od drugih što bi moglo u budućnosti stvarati probleme i biti ozbiljno pogođeno unesenim bolestima u određena područja. No, tamo gdje je to moguće, zaraženim Koalama (a posebno onima koje su napali domaći psi) pruža se prva veterinarska pomoć koja im pokušava pomoći u budućnosti i spriječiti veliko širenje epidemije kroz cijele populacije.

Pogledajte svih 13 životinje koje počinju s K

Kako se kaže Koala in ...
BugarskiKoala
EngleskiKoala
katalonskiList
češkiMedvjedić Koala
danskiKoala
njemačkiKoala
EngleskiKoala
esperantoKoalo
ŠpanjolskiPhascolarctos cinereus
FinskiKoala
francuskiKoala
GalicijskiKoala
Hebrejskikoala
HrvatskiKoala
MađarskiKoala
indonezijskiKoala
talijanskiPhascolarctos cinereus
japanskiKoala
latinskiPhascolarctos cinereus
NizozemskiKoala
EngleskiKoala
PoliratiKoala
PortugalskiList
EngleskiKoala
SlovenskiKoala
EngleskiKoala
švedskiKoala
turskiKoala
vijetnamskiKoala
kineskiKoala
Izvori
  1. David Burnie, Dorling Kindersley (2011.) Životinja, konačni vizualni vodič kroz svjetske divlje životinje
  2. Tom Jackson, Lorenz Books (2007) Svjetska enciklopedija životinja
  3. David Burnie, Kingfisher (2011) Kingfisher Animal Encyclopedia
  4. Richard Mackay, University of California Press (2009) Atlas ugroženih vrsta
  5. David Burnie, Dorling Kindersley (2008) Ilustrirana enciklopedija životinja
  6. Dorling Kindersley (2006) Dorling Kindersley Enciklopedija životinja
  7. David W. Macdonald, Oxford University Press (2010) Enciklopedija sisavaca
  8. O Koalasima, Dostupno ovdje: https://www.savethekoala.com/koalas.html
  9. Informacije o Koali, dostupne ovdje: http://www.iucnredlist.org/apps/redlist/details/16892/0

Zanimljivi Članci