Kserus

Xerusova znanstvena klasifikacija

Kraljevstvo
Animalia
Red
Chordata
Razred
Sisari
Narudžba
Rodentia
Obitelj
Sciuridae
Rod
Kserus

Status zaštite Xerusa:

Najmanja briga

Xerus Mjesto:

Afrika

Zabavna činjenica o Xerusu:

Xerus koristi njihov pahuljasti rep kao hlad od sunca na afričkoj savani.

Xerusove činjenice

Plijen
Insekti, lišće, sjemenke, orašasti plodovi
Ime Young
Štenad
Grupno ponašanje
  • Društveni
Zabavna činjenica
Xerus koristi njihov pahuljasti rep kao hlad od sunca na afričkoj savani.
Najizrazitija značajka
Dugi bijeli rep
Razdoblje trudnoće
48 dana
Stanište
Savane, travnjaci, pustinje
Predatori
Šakali, zmije, gušteri
Dijeta
Svejeda
Prosječna veličina legla
1-3
Životni stil
  • Dnevni
Uobičajeno ime
Afrička vjeverica
Broj vrsta
4
Mjesto
Subsaharska Afrika
Slogan
Vjeverica koja živi u jazbinama u Africi.
Skupina
Sisavac

Xerus Fizičke karakteristike

Boja
  • Smeđa
  • Neto
  • Bijela
Tip kože
Dlaka
Životni vijek
Nepoznato u divljini, 11,5 godina u zatočeništvu
Težina
14oz-22oz
Duljina
17in-18in
Dob spolne zrelosti
8 mjeseci
Doba odvikavanja
52 dana

Xerus koristi svoj pahuljasti rep kao hladovinu od sunčeve svjetlosti u Africi.



Xerus erythropus koji je poznat kao afrička zemljana vjeverica, a porijeklom je iz Afrike. Imaju grubu i kratku kosu, a poznato je da su društvene životinje. U zatočeništvu mogu preživjeti oko 11,5 godina.



Mužjaci i ženke žive u svojim odvojenim skupinama i okupljaju se radi parenja, nakon čega bebe žive s majkama u grupi ženki.
Xerus ima četiri podvrste - rt zemljana vjeverica, prugasta zemlja vjeverica, planinska zemlja vjeverica i ne prugasti zemljak.

Te su životinje dnevne i obično je poznato da su biljojedi u prirodi i obično jedu orašaste plodove, korijenje i sjeme. Međutim, ponekad jedu i jaja i druge male životinje.



5 nevjerojatnih činjenica o Xerusu

  • Zreli mužjaci Xerusa vole stvarati vlastite skupine koje su odvojene od ženki. Te se skupine često sastoje od oko 20 članova.
  • Nije poznato da ove vjeverice skrivaju hranu poput ostalih vjeverica. Umjesto toga, svakodnevno izlaze u lov na hranu i ne drže stalno skladištenje.
  • Ne žive na drveću, stvarajući ugodnija staništa u jazbinama u pustinji.
  • Ove se vjeverice pare tijekom cijele godine, a ne tijekom jedne sezone. Mužjaci i ženke imaju više partnera za parenje.
  • Ženka Xerus živi u skupinama od jedne do četiri sa svojim bebama, poznatim i kao mladunci.

Znanstveno ime Xerus

Obično poznata kao Xerus, ova stvorenja prolaze pored znanstveno ime od Xerus erythropus i pripadaju obitelji Sciuridae i phylum Chordate. Dolaze iz klase životinja Mammalia.

Xerus ima četiri podvrste. Prva, morska vjeverica rta (znanstveni naziv: Xerus inauris), prvenstveno živi u Južnoj Africi, Bocvani i Namibiji, tražeći sušnija područja koja treba nazvati domom. Prugasta prizemnica (znanstveni naziv: Xerus erythropus), međutim, prvenstveno se nalazi u jugozapadnom području Maroka, Mauritanije i Senegala.

Planinska vjeverica (znanstveni naziv: Xerus Princeps) živi u zapadnoj regiji Južne Afrike i Namibije, kao i na jugozapadnoj strani Angole. Konačno, neprugasta prizemnica (znanstveni naziv: Xerus rutilus) može se naći na travnjacima, šumama i stjenovitim područjima sjeveroistočnih područja Sudana i Tanzanije.



Izgled i ponašanje Xerusa

Te su vjeverice prekrivene krznom od glave do pete, što je često svijetlosmeđkaste boje tla. Međutim, može se naći i u crvenkastosivom ili žućkastosivom krznu. Međutim, njihova stopala imaju relativno manje kose od ostatka tijela. Iako jastučići na stopalima nemaju najmanje dlake ili dlake, noga i sama ima malo dlake.

U slučaju prugastog vjeverice, tijelo ima bijelu prugu koja prolazi s obje strane i ramena. Rep je obično ravan i tamnije je sjene od tjelesnog krzna. Uši životinje obično su malene, a kandže su duge i zakrivljene. Međutim, ove kandže ne dopuštaju stvorenju da se penje po drveću.

Njihova visina može biti između 17 i 18 inča, isključujući rep. Rep je dugačak oko 7,5 do 10,2 inča, što čini otprilike jednu trećinu Xerusove pune duljine. Međutim, veličina vjeverice obično i uglavnom ovisi o dotičnoj podvrsti jer bi sve četiri mogle imati neke razlike.

Obično teže oko 14 unci. Ove vjeverice koriste svoj rep kao zaštitu od užarene vrućine.

Poznato je da je Xerus društvena životinja koja živi u skupinama. Odrasli muškarci čine svoje skupine koje imaju oko 19 do 20 članova. S druge strane, ženke obično žive u grupi od jednog do četiri zajedno sa svojim potomstvom.

Iz blizine Xerus jede sjeme
Iz blizine Xerus jede sjeme

Stanište Kserusa

Poznato je da Xerus živi na otvorenim područjima, posebno u šumi, pustinji ili travnjak . Međutim, mogu se naći u cijeloj Africi. Jedna od podvrsta svoj dom ima čak i u stjenovitim predjelima, uključujući planine.
Iako su zemaljski, dnevne navike omogućuju im da istražuju veći dio područja u kojem borave zbog hrane.

Iako je poznato da mnoge druge vjeverice i slične životinje žive na drveću, Xerus umjesto toga svoj dom gradi u jazbinama. Da biste pronašli bilo koju od ovih životinja u divljini, provjerite određena područja pustinje u Južnoj Africi, Namibiji, Lesotu i Bocvani. Nije poznato da se vjeverice migriraju, pa su izgledi da je vide prilično visoki.

Xerus dijeta

Xerus jede s raznovrsnom hranom poput orašastih plodova, korijenja i sjemenki. Morska vjeverica rta posebno voli i grmlje i lukovice. Također će konzumirati jam, pamuk, manioku, kikiriki i slatki krumpir kad ih pronađu. Iako je Xerus prvenstveno biljojed, postoji nekoliko životinjskih izvora proteina koje će potražiti tijekom dnevnih putovanja za hranu. Kad su dostupni i potrebni, njihova prehrana sastojat će se od insekata, jaja i malih životinja (u malim količinama).

Kserusni grabežljivci i prijetnje

Kao i sve ostale životinje, Xerus također jede i jedu ih druga živa bića, zadržavajući se u prehrambenom lancu. Najveća prijetnja životu Xerusa je šakal , iako ga šakal s crnim podlogama najviše traži. Kserus je također progonjen od zmije , gušteri , i dodavač listova.

Poznato je da je Xerus brza životinja, koja je nužna za pobjedu životinja koje ih plijene. Međutim, nejasno je koliko se brzo mogu kretati, jer su njihovi brzi sprintovi često kratkotrajni.

S druge strane, industrijske djelatnosti koje ljudi provode također predstavljaju prijetnju za živote Xerusa jer mogu dovesti do degeneracije njihovog prirodnog staništa. Populacija Xerusa obiluje širom svijeta, a IUCN ju je proglasio 'nije izumrlom'.

Reprodukcija Xerusa, bebe i životni vijek

U slučaju Xerusa nije poznato razmnožavajuće razdoblje. Međutim, mužjak i ženka Xerus pare se tijekom cijele godine unatoč tome što imaju samo jednog partnera za parenje. Kaže se da ponekad rađaju do srpnja i listopada. Razdoblje trudnoće u Xerusu je oko 48 dana, nakon čega se mladi odbijaju oko 52 dana.

Ženke Xerus dostižu spolnu zrelost u dobi od 10 mjeseci, dok se spolna zrelost kod muškaraca obično događa kad navrše osam mjeseci. Ženka Xerus može se razmnožavati tijekom cijele godine, ali vrlo malo ih godišnje proizvede više od jednog malo. Ženke obično rode oko jedne do tri bebe po leglu.

Bebe koje se nazivaju štenadima rađaju se bez dlake, zatvorenih očiju. Poznato je da otvaraju oči oko 35 dana, a majke ih čuvaju oko 45 dana. Poznato je da mladunci odraslu dobi dostižu za otprilike 150 do 153 dana.

Dok je u zatočeništvu, Xerus može preživjeti do 11,5 godina, ali ne postoje poznati zapisi o njihovom životnom vijeku u divljini.

Kserusovo stanovništvo

O populaciji tih životinja vrlo se malo zna. Međutim, ima dovoljno afričkih zemljanih vjeverica i IUCN proglasio ih je kao 'nisu izumrli'.

Pogledajte sve 2 životinje koje započinju s X

Zanimljivi Članci